Perjantai 29.09.2023
Nimipäivät: Mikko, Mika, Mikael, Mikaela, Miika

Tuuli:
 

Kansanedustaja Kalle Jokisen mielestä yksityisautoilu on monelle paras vaihtoehto

Kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen puhui tiistaina Hattulassa.

Tienpidon rahoitus ja autoilun verotus, viime aikoina julkisuutta paljon saanut yksityisautoilu, HHT-akseli, väestönkehitys sekä ensi vuoden monet vaalit nousivat keskusteluun, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vieraili tiistaina Hattulassa.

Jokinen alusti Hattulan Kokoomuksen kutsumana Kurssikeskus Yhdessä Tielle Oy:n tiloissa muun muassa liikennepolitiikasta ja tarkemmin teiden kunnossapidosta. Aiemmin liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajanakin toiminut Jokinen pitää tärkeänä, että suurten miljoonahankkeiden ohella pidetään huolta olemassa olevasta tieverkosta.

? Yksi- ja kaksinumeroisille teille kunnossapitovaroja on vielä riittänyt, mutta kolme- ja nelinumeroisten teiden kunnosspito on heikkoa.

Saman huolen erityisesti alemman tieverkon kunnosta Jokinen sai kuulla paikallisten kokoomusvaikuttajien suusta. ELY-keskuksen jakamien teiden kunnosspitovarojen jakautuminen koetaan yleisöpuheenvuorojen mukaan Hämeessä nykyään pääkaupunkiseutukeskeiseksi.

? Kun rahoituksesta päätettiin Tampereella, sai Kanta-Hämekin vielä jotain, nyt ei, kun päätökset tekee Uudenmaan ELY-keskus, Matti Puotila sanoi.

Puotila sai näkemykselleen tukea Kari Ventolalta.

Kalle Jokinen kuvaili teiden kunnossapidon ensi vuoden valtionrahoitusta vähäiseksi.

? Ensi vuodelle uusiin investointeihin on jaossa 295 miljoonaa euroa ja siitäkin puolet on sidottu elinkaari-investointeihin.

Yksityisautoilu nousi esiin monelta kantilta. Jokisen mielestä yksityisautoilusta ollaan tällä hetkellä tekemässä syyllistä liki kaikelle pahalle.

? Ilmastokysymystä ei saa vähätellä millään muotoa, mutta pitää tehdä tekoja jotka oikeasti vaikuttavat.

Hän kertoi painottaneensa kokoomusjohdolle myös, että liikennepolttoaineiden veroja ei ensi vuonna saa korottaa.

Yleisöpuheenvuoroissa korostettiin, että Hattulassakin asuu paljon muualla työskentelevää väkeä, jolle joukkoliikenteen nykyinen palvelutaso ei ole todellinen kilpailija yksityisautoilulle.

Hattulan kokoomuksen puheenjohtaja Jiri Kattelus muistutti, että Helsinki laajenee koko ajan pohjoiseen ja Tampere etelään.

? Olemme täällä aktiivisia ja koko ajan hereillä HHT-akselinkin takia, Kattelus painotti.

Kalle Jokinen sanoi, että monelle yksityisautoilu on yhä se paras vaihtoehto. Maata ei hänen mukaansa pidä rakentaa toiseen kertaan eli pakottaa liikenneratkaisuilla väkeä kasvukeskuksiin.

? Kokoomuslainen ajatusmaailma on, että jokaisella on oikeus järjestää elämänsä ja arkensa itse.

Vaikka yhteinen sävel oman vaalipiirin kokoomuslaisten kanssa löytyikin sujuvasti, Jokinen varoitti uskomasta kaikkia lupailijoita.

? Vaalien lähestyessä lupailijoita alkaa taas riittää. Varsinkaan veronalennusten lupailijat eivät kuitenkaan aina tiedä mistä puhuvat, Jokinen täräytti.

Hän huolehti muun muassa syntyvyyden laskusta sekä työikäisten suomalaisten eläköitymisestä ja maastamuutosta.

Tilaisuuden lopuksi Jiri Kattelus pyysi Jokiselta näkemystä vuodesta 2019, josta on tulossa ehkä jopa ennätyksellisen vilkas vaalivuosi.

? Eduskuntavaalit ovat pääministerivaalit ja ne on otettava tosissaan ja tehtävä vaadittava, kova työ. Kokoomuksella on mahdollisuus saada Hämeestä yksi lisäpaikka, Jokinen uskoo.

Kokoomusta Suomen eurooppalaisimmaksi puolueeksi ylistänyt Jokinen kommentoi myös muita vaaleja.

? Heti kuukauden päästä eduskuntavaaleista ovat eurovaalit ja maakuntavaalit sitten aikanaan. Maakuntien ensimmäinen vaalikausi on todella tärkeä, koska sen aikana määritellään toimintapolitiikkaa.

Jiri Kattelus kehui tilaisuuden antia hyväksi.

? Käytiin läpi niitä asioita mitä pitikin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.