Tiistai 16.07.2024
Nimipäivät: Reino

Tuuli:
 

70 vuotta täyttävä taideyhdistys viettää sunnuntaina aistien juhlaa

Taideyhdistyksen 70-vuotisjuhlan tarjoilusta vastaa Pirjo Päivärinta. Ohessa kuva juhlamenun elämyksiä ennakoivasta maistiaispöydästä.

Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys on perustettu 27.5.1948 eli yhdistys täyttää tänä vuonna 70.

? Synnyimme sodanjälkeiseen aikaan, jolloin elämä alkoi pikkuhiljaa vakiintua. Jälleenrakentamisen piiriin kuului myös kulttuurin jälleenrakentaminen. Tammenlehväsukupolvi antoi sysäyksen eri taiteenalojen nousulle, kertoo puheenjohtaja Heikki Kilpeläinen.

? Yhteenkuuluvuuden tunne ja tekemisen tarve vapautti ilmapiirin. Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys oli kokoava voima 50-luvulta 70-luvulle alueellisen kulttuurin tuottamisessa. Se on alusta asti toiminut eri taiteenalojen yhdyssiteenä sekä taiteilijoiden, taiteen harrastajien ja taideyleisön välisen vuorovaikutuksen kanavana ollen myös merkittävä taidepoliittinen vaikuttaja.

Taideyhdistyksen puitteissa rakennetaan yhdessä näyttelyitä, järjestetään luentoja sekä tehdään taide- ja kulttuurimatkoja. Niistä esimerkkeinä yhdistys matkaa Sloveniaan, Unkariin, Berliinin joulutorille, Puolan Hansakaupunkeihin, Benelux-maihin ja Italian Milanoon.

? Yhdessä, sadankolmenkymmenen hengen voimalla, onnistuimme viemään myös Local Global -taidetapahtuman Brysselin EU-käytävälle. Yhdistyksen Juhlarahastosta voimme pienimuotoisesti jakaa apurahoja ja tunnustuspalkintoja.

Vuoden 1962 alusta seura on tietyn välein julkaissut Katupeili -lehteä, jossa tarkastellaan kulttuurin nykytilaa. Tuore juhlalehti on nro 11. Sibeliuksen juhlavuonna seura toteutti kansainvälisen Kirjataidenäyttelyn, laajamittaisen Postitaidenäyttelyn sekä ?Sydämeni laulu? -juhlan Verkatehtaan Vanajasalissa.

? Suomi100 -juhlavuoden suurimmat panostuksemme olivat kansainvälinen, naisten asemaa tutkinut Lasikatto-näyttely ja satapäiväinen Taidehaaste-tapahtuma teemalla Sadat tarinat – kuvat – kasvot. Koemme missioksemme seurata huolella ympäristön ja maailman muuttumista.

? Kulttuuri ei ole saari. Se on yhteisön, yhteiskunnan tai koko ihmiskunnan henkisen ja aineellisen saavutusten kokonaisuutta, josta yleisesti käytämme nimitystä sivistys. Toimimalla yhdessä päättäjien ja valtaorganisaatioiden kanssa voimme auttaa löytämään riittävän panostuksen kulttuurikenttään ja ympäristöön.

Sunnuntaina 18.3. kello 16, Hämeenlinnan Raatihuoneen uljaassa miljöössä yhdistysväki kohottaa maljat yhdistyksen seuraaville vuosikymmenille ja elämälle, joka on taidetta ja elämyksiä täynnä joka hetki.

? Juhlavuoden teemaksi olemme valinneet aistit, sillä niiden kautta me ihmiset elämää hahmotamme eikä sellaista elämystä olekaan, joka ei omalla tavallaan koskettaisi kaikkia aistejamme. Niinpä juhlammekin on suunniteltu olemaan aistien juhlaa!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.