Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 

Erikoissairaanhoidon laadun ja vaikuttavuuden mittaus alkaa Hämeenlinnassa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tuo vaikuttavuusmittauksen Suomeen yhteistyössä ruotsalaisen Ivbar-instituutin kanssa. Malli kiinnostaa myös muita sairaanhoitopiirejä ja valtakunnan sote-päättäjiä.

KHSHP julkaisi vuodenvaihteessa asiakkaille suunnatun hoidon saatavuutta kuvaavan jonomittarin. Seuraava askel on kehittää hoidon laadun, kustannusten ja vaikuttavuuden mittausta kansainvälisessä yhteistyössä. Pilottihankkeessa yhteistyökumppaneina toimivat ruotsalainen Ivbar institute AB ja suomalais-ruotsalainen FCG Prodacapo Group Oy.

? Potilaat Suomessa ovat saaneet vuodesta 2014 alkaen valita vapaasti kiireettömän hoidon hoitopaikkansa, mutta aitoa hoitotuloksiin perustuvaa vertailutietoa eri sairaaloiden väliltä ei ole juurikaan saatavissa. Ruotsissa on kansallisessa SVEUS-projektissa luotu tietokanta, jossa eri sairaaloiden
hoitotiedot on jalostettu vertailtavaan muotoon, kertoo KHSHP:n johtajaylilääkäri Seppo Ranta.

SVEUS-hankkeen tietojen pohjalta Ivbar-instituutti on luonut Era-alustan, johon on nyt jalostettu ja syötetty vastaavat tiedot Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytyksistä ja aivoinfarktien hoidosta.

? Meidän on nyt mahdollista seurata ja verrata näiltä osin hoitomme laatua, kustannustasoa ja vaikuttavuutta ruotsalaisiin sairaaloihin. Pilottivaiheessa Era-alusta on ammattilaistemme käytössä ja toiminnan kehittämisen tukena, mutta tarkoituksenamme on kehittää noin vuoden sisällä versio myös asiakkaiden käyttöön, Ranta kuvailee.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.