Lauantai 28.01.2023
Nimipäivät: Kalle, Kaarlo, Kaarle, Mies
Hämeenlinna
Pilvistä
-1°C
Tuuli: 8 m/s SSW
 

Ammattiopisto Tavastia kouluttaa polkupyörämekaanikkoja ainoana Suomessa

Parolan Pyörähuolto ja yrittäjä Antti Munnukka on nyt myös polkupyörämekaanikkojen kouluttaja.

Ammattiopisto Tavastia on aloittanut polkupyörämekaanikkojen koulutuskokeilun. Koulutuspilotti toteutetaan yhteistyössä Parolan Pyörähuollon kanssa ja se on osa Bike Lab -hanketta, jolla kehitetään joustavia työllisyyspolkuja.

Ammattiopisto Tavastia ja Parolan Pyörähuolto aloittivat marraskuun alussa koulutuskokeilun, jossa koulutetaan uusia polkupyörämekaanikkoja.

Koulutus on 15 osaamispisteen (osp) kokonaisuus, joka toteutetaan osana autoalan perustutkintoa. Ensimmäisessä pilottiryhmässä on neljä opiskelijaa.

? Polkupyörämekaanikon opintokokonaisuus on mahdollista suorittaa osatutkintona tai autoalan perustutkinnon yhteydessä valinnaisena tutkinnon osana. Olemme tyytyväisiä tähän kokeiluun ja uskon, että voimme tätä kautta saada työelämään uusia ammattilaisia, joille on varmasti kysyntää, sanoo koulutuspäällikkö Teemu Vepsäläinen Ammattiopisto Tavastiasta.

Käytännön opetus järjestetään yhteistyössä Parolan Pyörähuollon kanssa heidän toimitiloissaan. Parolan Pyörähuolto lähti koulutuskokeiluun mukaan mielellään.

? Parolan Pyörähuollolle oli itsestään selvää, että lähdemme mukaan hankkeeseen. On upeaa, että ammatillinen koulutus, kaupunki ja yritys tekevät yhteistyötä tällä tavalla. Otamme tämän luottamuksen osoituksena omasta osaamisestamme pyörien huollossa. Henkilökohtaisesti on kiva, että pääsen pitkästä aikaa opettamaan, sanoo ammatillisen opettajan pätevyyden omaava Parolan Pyörähuollon yrittäjä Antti Munnukka.

Polkupyörämekaanikkojen osaamiselle on tällä hetkellä kova kysyntä koko maassa. Monissa kaupungeissa edistetään pyöräilyä ja hankitaan kaupunkipyöriä ja esimerkiksi sähkö- ja laatikkopyörät yleistyvät koko ajan. Polkupyörämekaanikkojen osaamisvaatimukset kasvavat, mutta tähän mennessä alan koulutusta ei ole järjestetty kuin pieninä osuuksina muiden koulutusten ohella.

? Pyörätoimialla on huutava pula osaavista pyörämekaanikoista. Pyöräliiton kyselyssä tämän vuoden keväällä vain 17 prosenttia alan yrityksistä oli saanut rekrytoitua valmiin ammattilaisen. Lisäksi ainoastaan yksi yritys 42:sta vastanneesta kertoi rekrytoinnin olleen helppoa. Alalla on työvoimapula, joka haittaa koko alan kasvua, toteaa Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.