Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Suomi on jo yhtä sote-solmua

Sote-sotku, hallituksen sote sotku. Tätä toistetaan, eikä aiheetta. Pääministeri Jyrki Kataisen hallitus ei kerää terveys- ja sosiaalipuolen uudistamisesta alkuunkaan täysiä pisteitä.

Totta jälleen vain toinen puoli. Kataisen hallituksen sote-esitys on – katsojasta riippuen – jonkinlainen sotku, mutta kun vilkaisee yli koko Suomen ei voi päätyä kuin yhteen lopputulokseen. Nykyinen sote on jo sotku.

Kaikki puolueet ovat rakentaneet nykyisen terveys- ja sosiaalisysteemin. Vanhaan on aina lisätty pala ja taas pala, nyt on koossa järjestelmä, jonka purkaminen ja uuden rakentaminen on äärivaikeaa.

Oppositiossa keskusta ja perussuomalaiset kaatavat hallituksen esitystä ja esittävät tilalle omia vaihtoehtoja. Niillä on tuttu ongelma: niiden läpiviemiseksi pitäisi koota riittävästi poliittista voimaa. Ei ole näköpiirissä.

Hallituksen esitys sai vastaansa arvostelua, koska asiantuntijoita ei kuultu. Tämä on totta, sillä hallitus rajasi tehtävän ja muun muassa linjasi, että sote rakentuu vastuukuntamalliin.

Politiikan arvostelussa viisari heittelee miten sattuu. Kovin usein on tapana ihmetellä, miksi valta on virkamiehille ja vaaditaan politiikaan politiikkaa.

Juuri politiikan hallitus toi sote-uudistukseen: se piirsi päälinjat. Hallituksen tehtävä on tehdä politiikkaa, mutta se ei nyt käynytkään. Asiantuntijoiden huutaminen apuun antaa tilaa kuvitelmalle, että “oikein oppineet” olisivat kyenneet tekemään yksimielisen sote-esityksen.

Ei puhettakaan. Se esitys olisi ollut myös nippu eriäviä mielipiteitä.

Hämeenlinna on paljon vartijana – jos sote yleensä toteutuu. Pöydällä on esitys, jonka mukaan Forssan seutu kuuluu Hämeenlinnan sote-alueeseen, erityispalvelut se turvaa Riihimäen seudulle.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ilmoitti heti Forssan hakevan erityislupaa. Tämä on selän kääntämistä Hämeenlinnalle.

Testissä ei ole pelkästään Hämeenlinnan ja Forssan yhteinen sote-tulevaisuus. Jos Forssa saa erityisluvan, sen saa moni muukin seutu. Erityisluvat vesittäisivät sote-hankkeen. Paketti on kasassa tai sitten ei.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.