Torstai 01.12.2022
Nimipäivät: Oskari
Hämeenlinna
Pilvistä
-3°C
Tuuli: 3 m/s E
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Sairaalapomon ajatus jää kesken

Potilas haluaa, että sairaala on mahdollisimman lähellä hänen kotiaan. Tätä tosiasiaa korostaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri tuoreimmassa KantAviisissa (3/2013). Isolauri kirjoittaa näin ja viittaa lukuisiin selvityksiin:

– Tärkein yksittäinen hoitopaikan valinnan peruste on etäisyys.

Etäisyys on tässä tapauksessa nimenomaan läheisyys.

Sairaalapomon ajatus jää kuitenkin hieman kesken. Hän ei kysy, miksi näin on. Isolauri ei myöskään pohdi, onko Suomella varaa pitää yllä laajan tarjonnan sairaanhoitoa kattavana lähihoitona. Voiko potilaan tahto toteutua?

Kanta-Hämeen keskussairaala syntyi maakunnan yhteisin voimin. Sairaala avasi ovensa potilaille vuonna 1979. Sen perimmäinen idea oli juuri saada kattava sairaanhoito lähelle – ennen muuta lähelle hämeenlinnalaisia ja lähikuntien asukkaita.

Läheisyyttä on toisteltu poliitikkojen, hoitohenkilökunnan ja median suulla 35 vuotta. Olisi perin outoa, jos ihmiset eivät tässä ajassa olisi oppineet läheisyyden arvoa! Hoidon läheisyys on varmasti suurelle joukolle saavutettu perusoikeus, johon ei saa kajota.

Sairaala syntyi kuitenkin aivan toisenlaiseen todellisuuteen – maailmaan, jossa lähihoito oli tärkeää. Helsinki-Tampere-moottoritiestä haaveiltiin, autoja oli vähemmän, sairaalan hoitolaitteet eivät olleet huippukalliita ja monien sairauksien hoidot olivat nykyistä paljon halvempia. Lääkkeiden kirjo ja hinta ovat räjähtäneet 35 vuodessa.

Potilaan kuuleminen ja kunnioittaminen on monen viisauden alku. Tästä huolimatta menossa on jo vääjäämättä sairaanhoidon murros (muun muassa Sote-uudistus), joka rusikoi myös lähihoitoa. Tästä(kin) on kyse: potilaiden on liikuttava aiempaa enemmän.

Vastakkain on myös potilaan mukavuus ja paras mahdollinen hoito. Suurissa yksiköissä monet potilaat hoidetaan terveiksi, takaisin elämään ja jopa työelämään, parhaiten. Näin siksi, että sillä on hoitoihin erikoistunut henkilökunta lääkäreineen ja kallit koneet, joiden hankkiminen jokaisen “lähisairaalaan” on sula mahdottomuus.

Potilaan tahtoa sivuutetaan lopulta potilaan parhaaksi. Kysymys ei toki ole siitä, että keskussairaala sulkisi ovensa.

Sieppasin KantAviisin mukaani, kun kävin keskussairaalassa. Suosittelen lehden lukemista! Se on hieman väritön, byrokraattinen ja kapulakieltä sekä lupaavia sanoja suosiva, mutta on siinä asiaa ihan tavalliselle potilaallekin.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.