Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Luottamus asukaskyselyihin horjuu

Keskustan kiinteistöjen pysäköintitarpeita on selvitetty kahden viikon pikakyselyllä, joka päättyy 10.helmikuuta. Kaupunki tarjoaa nettikyselyssään viittä vaihtoehtoa: torin alle, linja-autoaseman alle, P-laitos Eteläkadulle, P-laitos Kasarmikadulle tai laajennus Kaivoparkille.

Mitenköhän äkkiä pystyyn polkaistu nettikysely tavoittaa verkkaisesti kokoontuvat taloyhtiöiden hallitukset ja niiden jäsenet? Vai onko kyselyn lopputuloksella lopulta juurikaan merkitystä?
Ainakaan useiden satojen keskustan asukkaiden allekirjoittamaa Ei toriparkki -kannanottoa ei ole julkisesti noteerattu kaupungin taholta millään lailla. Kuten ei myöskään Eteläkadun viiden kerrostalon taloyhtiön yksituumaista kriittistä mielenilmaisua alueen rakentamiskaavailuista. Kuten ei myöskään jo muutama vuosi sitten Etelärannasta tehtyä yli tuhannen asukkaan allekirjoittamaa lausumaa.

Kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa, että myös Goodmanin ja Kaivoparkin merkitys pysäköintitarpeille arvioidaan ja laaditaan eri vaihtoehdoille kustannuslaskelmat, jotta valtuusto pääsisi viimein tekemään asiasta päätöksiä toukokuun loppuun mennessä. Sitä odotellessa?

Meneillään olevassa kiinteistökyselyssä annettiin jo hinta-arvioita. Toriparkin ja linja-autoaseman alle tehtävien parkkihallien hinta/auto on arvioitu 39 000 euroksi.
Miten se voisi riittää, kun jo pari vuotta sitten pysäköintiyhtiön järjestämässä asukastilaisuudessa tuotiin esille laskelmia, joiden mukaan 660 autopaikan toriparkissa autopaikalle tulisi hintaa 43 000 euroa per auto. Tampereella mentiin pari vuotta sitten reippaasti yli 50 000 euron?

Asukaspalautteen kerääminen verkossa on loistava ja edullinen keino hankkia tietoa. Mutta metodi on siinä vaiheessa hukattu mahdollisuus, jos asukkaat eivät koe mielipiteillään olevan mitään merkitystä.
Luottamuksen rakentaminen on kyselijän tehtävä. Siinä suhteessa Hämeenlinnan kaupunkisuunnittelu on epäonnistunut. Paras olisi vetää koko asukaskuulemiskierros alusta asti uudestaan vahingosta viisastuneena.

Ilkka Peltoniemi

Vastaa Reska.fi-julkaisun pysäköintikyselyyn!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.