Maanantai 30.01.2023
Nimipäivät: Irja
Hämeenlinna
Pilvistä
2°C
Tuuli: 5 m/s SSW
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Jalkapallon superviikko valmisti EM-huumaan

Päättyvä viikko on hemmotellut jalkapallon ystäviä monin tavoin. Suomessa juniorisarjoja on saatu käyntiin. Paikallisesti HJS avasi kautensa Kakkosessa ja julkisti Ykköseen tähtäävän strategiansa. Kansainvälinen seurajoukkueiden kausi puolestaan huipentui Eurooppa-liigan ja Mestarien liigan finaaleihin.

Finaalit olivat hyvää pohjustusta myös alle kahden viikon päästä käynnistyvää EM-jalkapalloa varten. Paitsi että kentillä vilisi tulevan EM-turnauksen tähtiä, osoittivat finaalit taas ratkaisupelien kovuuden ja armottomuuden. Nähtiinpä kentällä myös suomalaisten tulevia vastustajia.

Eurooppa-liigan dramaattisessa finaalissa noin Hämeenlinnan kokoisesta Vila Realista ponnistava joukkue löi sensaatiomaisesti Manchester Unitedin. Sen paremmin tässä finaalissa kuin Mestarien liigan finaalissakaan ennakkosuosikki ei onnistunut lunastamaan odotuksia, vaan altavastaaja iski suosikin heikkouksiin. Suosikit eli Manchesterin suuruudet myös sortuivat omiin taktisiin virheisiinsä.

Villareal teki kentällä kaiken niin kuin piti, eli puolusti syvällä ja organisoidusti sekä teki maalinsa erikoistilanteesta. Tämä perustui ennakkotietoon siitä, että vastustaja on huono puolustamaan erikoistilanteita ja että sillä on vaikeuksia murtautua organisoitua puolustusta vastaan.

Yhtenä voiton avaimena on myös pidetty Manun keskikentän sielun Bruno Fernandesin pitämistä poissa pallolta. Erään analyysin mukaan Fernandes sai joukkueestaan vasta kahdeksanneksi eniten pallokosketuksia.

Mestarien liigan finaalissa Chelsean ja Manchester Cityn välillä oma huomioni kiinnittyi pelinopeuden lisäksi siihen, kuinka yllättävän usein pallollinen pelaaja joutui valitsemaan syötön sijaan kuljetuksen ja kuinka nopeasti tämäkin ratkaisu piti tehdä ennen kuin vastustaja pääsi iskemään pallolliseen kiinni.

Asiantuntijat ovat yleisesti nostaneet suosikki ManCityn kardinaalivirheeksi puolustavien keskikenttäpelaajien jättämisen pois avauksesta ja puhtaan kärkipelaajan puuttumisen. Chelsealla sekä muodostelma että pelaajavalinnat olivat puolustushenkisemmät. Kun pelin ainoa maali vielä syntyi Cityn yli-innokkaan prässäämisen ja huonon merkkauspelin myötävaikutuksella, korostui puolustustaitoisten pelaajien puute karusti.

Ja siinä missä Fernandes himmeni euroliigan finaalissa, oli Cityn potentiaalinen ratkaisupelaaja, keskikentän Kevin de Bruyne näkymätön sen 60-minuuttisen ajan, minkä ennen loukkaantumistaan pelasi.

De Bruyne samoin kuin Chelsean puolustukseen juuri ennen voittomaalia vaihdettu Tanskan Andreas Christensen kuuluvat niihin pelaajiin, jotka Suomen Huuhkajat todennäköisesti kohtaavat EM-alkulohkonsa peleissä. Linkitystä kisakatsomoon tai -terassille voi mielestäni hakea myös yllättävistä yhtäläisyyksistä Suomen ja Chelsean puolustuksessa. Kesäkuu näyttää, näemmekö vilkkaita wingbackeja myös Suomen sinivalkoisissa.

Jalkapallosta ei ainakaan tämän, 174-senttisen kolumnistin iloksi ole tullut pelkkää jättiläisten temmellyskenttää. Champions Leaguen finaalin arvokkain pelaaja N’Golo Kante on vähän alle 170-senttinen ja Cityn nuoren tähden Phil Fodenin pää ulottuu pari senttiä korkeammalle. Lajin sopivuutta eri pituisille pelaajille korostivat puolestaan Chelsean pitkien pelaajien Kai Haverzin ja Timo Wernerin nopeat ja taitavat suoritukset.

Suomen toiveet EM-näyttämöllä lepäävät samanlaisessa peliä edeltävässä ja pelin aikaisessa taktisessa onnistumisessa kuin Vilarealilla ja Chelsealla. Avainpelaajien terveys ja iskunkestävyys pitkän kauden päätteeksi voivat myös muokata menestystä.

Voitamme yhdessä ja häviämme yhdessä. Kun joku epäonnistuu, epäonnistumme kaikki, kun joku tekee maalin teemme kaikki maalin, kun joku onnistuu torjunnassa, onnistumme kaikki torjunnassa. Näin tviittasi Bruno Fernandes itkettyään finaalitappion itkut. Kävisikö se ohjeeksi myös kesän pelikentille ja katsomoihin?

Juha Reinikainen

Kirjoittaja on urheilun ikuinen opiskelija joka parhaillaan suorittaa UEFAn c-tason valmentaja tutkintoa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.