Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Alkusyksyn Oscar-ehdokkaita

“Käsikirjotus ihan p?a, ohjaus ihan p?a, roolitus ihan p?a. V?u, mäkin olisin tehnyt siitä tarinasta paremman filmin. V?…aa!”

Hämeenlinnan Jukolan kaupunginosassa on elämyskäytävä, jonka muodostaa kaksi myös ulkoterassilla palvelujaan tarjoavaa ravitsemusalan yritystä. Varsinkin kesäisin paikan ohi lenkkeillessään on ilo huomata, että ravintolan tupakkipaikalla ei pelkästään haistatella valtiovallalle tai pohdita, kenen vuoro on tarjota. Tai ojenneta ohi pyöräilevälle oluttuoppia ja kehoteta ?ottamaan douppinkia?. Paikalla nimittäin oli ainakin yllä olevan keskustelun tapahtuessa selkeää esittävän taiteen asiantuntemusta. Hyvä kritiikki elähdyttää aina.

Hämeenlinnan teatteri mainostaa syyskuun alussa ensi-iltansa saavaa Havannan kuuta. Käsikirjoituksen on tehnyt Tapani Bagge, jonka kirjoista olen lukenut ainakin valtaosan. Ainakaan niiden perusteella Havannan Kuusta ei voi odottaa samanlaista murskakritiikkiä mitä tuntemattomaksi jäänyt elävän kuvan suorite sai kansalaisraadilta. Hämeenlinnan alamaailmaa kuvaava Bagge on hemmetin hyvä kirjailija jonka teoksissa ei aina tapahdu suuria, mutta jonka tekstinkuljetus kuuluu aatelistoon.

Verkatehtaan alue ei ole pelkkä korkeakulttuurin näyttämö vaan siellä monet paikalliset vaahtosammuttimet saavat ensimmäisen kosketuksensa ohjattuun kulttuuritoimintaan. Näinä aikoina monet vanhemmat alkavat kuskata jälkikasvuaan syksyn ensimmäisiin muskareihin Opistotalolle.

Muskariharrastuksen parissa on myös koettu eron tuskaa, kun lapset vanhenivat ulos Heljä Haaviston ryhmästä. Mutta kauaa ei tarvinnut tuskailla, sillä viihdetaituri Jani Mäkelä oli vähintään maineensa veroinen innostaja myös opettajana. Janille onnea uudesta työpaikasta muualla. Miehen poislähtöä voisi jäädä tuskailemaan mutta uskotaan mieluummin, että paikkaaja on ihan yhtä loistava.

Urheilussa alkavat pian kesäsarjojen finaalihetket lähestyä ja talvisarjojen ritarit testailevat jo haarniskojaan. Keskiviikkona totesin omien punnusteni olevan aika tasan, kun Steelersin ja Lammin Salibandyn miehet kohtasivat harjoitusottelussa Lammilla. LaSBin touhuja tuli seurattua liki kymmenen vuotta eikä se nuttu nyt kai ihan heti voikaan kääntyä.

Ehkä näillä kilometreillä voi jo keskittyä nauttimaan siitä tosiasiasta, että salibandyssa ja erityisesti uuden Elenia-areenan tulevissa Divarin paikallisotteluissa käsikirjoitus, roolitus ja ohjaus ovat taatusti kohdallaan. Viihdettä parhaimmillaan ja aina joku sen pelin voittaakin. Tai pelatkaa hyvät miehet tasan.

Kun maksettu kulttuuri- tai urheilupalvelu elähdyttää ? vie arjen yläpuolelle positiivisesti tai negatiivisesti ? se on täyttänyt odotukset. Paljon yllättävämpää on löytää sellaisia oman elämänsä filmikelan pyörittäjiä, jotka ottavat heti arkipäivän Oscar-ehdokkuuksia.

Hämeenlinnan pääterveysasemallakin operoiva hammaslääkäri Simo Peltonen on mies, jolle pitäisi maksaa paitsi suoritteista, myös kokonaisvaltaisesta elämyksestä. Ensimmäistä kertaa hänen potilaanaan oltuani nauroin niin, että melkein kieriskelin terveyskeskuksesta ulos.

Kesäkuun alussa hammaslääkäriin pääsyni myöhästyi noin kymmenen minuuttia. Vastaanottohuoneeseen mennessäni en muistanut kenelle lääkärille aikani on, mutta lievä pöyristykseni haihtui nopeasti, kun Simo pyyteli anteeksi kuin olisi evääni syönyt. Hampaan paikkausprojektin aloitukseen mennessä olin taas jo melkein tukehduksissa.

Eivätkä nämä kehut johdu siitä, että joudun ainakin vielä syyskuussa kerran ottamaan imuletkun suuhuni ja kuuntelemaan ruusu kutosen tai vastaavan jättiporan kirskuntaa aika lähellä hypotalamustani. Hyvät naurattajat ja muutkin arkipäivän Oscar-ehdokkaat ovat aina tervetulleita järkyttämään tasapainoani.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.