Maanantai 23.04.2018
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
3°C
Tuuli: 4 m/s EI
 

Linna Cruisingin teema: kaveria ei jätetä

Linna Cruising järjestetään lauantaina yhdennentoista kerran.

Tapahtumapaikkana on Tanssi- ja Huvikeskus Satulinna. Tapahtuma alkaa iltapäivällä klo 13. Illan esiintyjinä Henkka & The Fourplayers (Volbeat tribute) ja Eläkeläiset. Iltabileet ovat K-18. Liput ovelta 15 euroa. Parkkilippu maksaa viisi euroa/auto harrasteautoilta ja yleisöltä. Moottoripyörät ja jalankulkijat ilmaiseksi alueelle.

Cruisingreitti (n.30 km) kulkee Parolan ja Pekolan halki aina Paasikiventien ”rantabulevardille” asti. Edelleen Sibeliuksenkadulle ja sitä pitkin Tampereentielle, Kiltintielle ja takaisin Satulinnalle. Cruisingletka lähtee liikkeelle Satulinnalta klo 17 ja sen järjestelyt tulevat hankaloittamaan keskustan liikennettä n. kahden tunnin ajan. Järjestävä taho pyytää yleisöltä varovaisuutta ja kärsivällisyyttä sekä letkaan osallistujilta hyvää käytöstä. Turvallisuus on järjestävälle taholle tärkeä asia.

Päivätapahtuman yhteydessä on tänä vuonna entistäkin suurempi tori ja paljon uusia ruoka- ja tuotemyyjiä. Päivän livebändinä Bettie and The Handsome Trio. Burniskisa starttaa klo 15. Tapahtuma- alueella on ajoittain moottorimelua ja pikkuväen kuulo kannattaa varautua suojaamaan.

Cruisingletka 2010 saapuu kaupunkiin moottoripyörät keulilla.

Cruisingletka 2010 saapuu kaupunkiin moottoripyörät keulilla.

Ajoneuvoharrastajille suunnatun tyhjästä synnytetyn tapahtuman alkutaipaleella oli vielä ripaus katuja valuvien vanhojen amerikanrautojen raggarimaineesta jäljellä. Nykyään moinen paheksunta taitaa olla muisto vain ja pehmeästi murahtelevat dollarihymyt herättävät ihailua ja kunnioitusta näkijöissään. Vanha auto tuo tähän päivään mukanaan palan nostalgiaa sitä kaipaaville. Autoilla on vielä muodot, tekniikka on konstailematon ja sitä on helpompi hahmottaa, kuin nykyautoissa.

Mikä kenetkin on saanut haksahtamaan ajoneuvoharrastuksen pariin, on auto tai moottoripyörä omistajalleen lähes poikkeuksetta muutakin kuin väline paikasta toiseen siirtymiseksi. Kärsivällisesti ja rakkaudella rakennettu projekti, tai pitkällisen etsinnän tulos saattaa olla hyvinkin tunnepitoinen taidonnäyte ja ylpeyden aihe. Jenkkiautoympyröissä rock’n roll on monelle tie, totuus ja elämä. Pukeutumis- ja hiustyyli kertovat kulkijan aatteista ja menneisyyden kaipuusta.

Harrasteajoneuvolla cruisaillessa maisema vaihtuu iloisesti ja huolet tuntuvat kutistuvan. Joillekin pelkkä moottorin ääni on terapeuttinen. Osien löytäminen on usein hyvin haasteellista ja kunnostaminen työlästä – kun harrastaja saa toimivan pelin allensa, sinnikkyys palkitaan onnistumisen tunteena. Kun toiset kiristävät vyötä kulkupelejä hankittuaan tai sellaiseen säästäessään, tyytyvät toiset vain bongailemaan tapahtumista ja kaduilta harvinaisuuksia tai ehkä sitä omaa haaveiden suosikkiaan.

Linnacruisingin takana on joukko Kanta-Hämeen Moottorikerho KOHMO ry:een kuuluvia harrastetalleja ja tietenkin laaja joukko ahkeria harrastajia, tai lajista kiinnostuneita ja tapahtuman yhteistyökumppanit. Harrasteyhdistykset tarjoavat parhaimmillaan harrastajalle mahdollisuuden harrastuksen eteenpäin viemiseen ja hauskaan yhteistoimintaan. Harrastajat ojentavat toisilleen auttavan kätensä – joku osaa, tai tietää aina, eikä kaveria jätetä pulaan.

Linna Cruising on yksi hyvä esimerkki siitä, mitä saadaan aikaan yhdistystoiminnalla ja yhteisen hyvän eteen uurastamalla auttamisen ilosta. Tapahtumissa harrastajat kokoontuvat näyttämään omaa ajoneuvoaan, katselemaan toisten aikaansaannoksia, kysymään neuvoja tai niitä antamaan ja tietysti rentoutumaan stressivapaalle vyöhykkeelle. Kauhean tiukkapipoista porukkaa on hankala näistä harrastepiireistä löytää.

Synkkänä syysiltana toistakymmentä vuotta sitten taksin takapenkillä pitkään pohdittu ja ”muhisteltu” idea Linnacruisingista tuli ensimmäisen kerran Harri ”Hii” Savolaisen suusta. Uusitalon Ari oli tuolloin kuulijan ominaisuudessa ja innostui ajatuksesta oitis. Seuraavaksi ideaa alkuun potkimaan tuli myös Jukka Gratschev -ja tämä ”G3” -kolmikko sai apujoukkoineen 80 euron budjetilla laatuaan ensimmäisen Linna Cruisingin järjestettyä Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Autoja saatiin tuolloin paikalle 120 ja moottoripyöriä 30. Kuusi vuotta sitten autoja oli tontissa 330 ja pyöriä 80. Viime vuonna autoja saapui paikalle 1000, pyöriä 350- 400.

”Uholoiden limon” komeat näytössavut ihastuttivat yleisöä 2010 Tanssi- ja huvikeskus Satulinnan pihassa.

”Uholoiden limon” komeat näytössavut ihastuttivat yleisöä 2010 Tanssi- ja huvikeskus Satulinnan pihassa.

Tapahtuma on kasvanut ja kehittynyt matkan varrella hurjasti. Kaikkien kolmen mielestä on mahtavaa olla mukana jossakin suuressa ja kuulua niihin, jotka mieluummin tekevät ja muistelevat joskus tehtyjä, kuin katuvat muistojen puuttuessa kokematta ja tekemättä jätettyjä asioita. Paljon on sattunut, mutta niin kipeää ei ole tehnyt ettei tämän tapahtuman järjestämiseksi ahkeroitaisi jatkossakin, kolmikko tuumaa.

Tämä päivällä kokoperheen ja illalla aikuisten tapahtuma on tuottanut ja tuottaa tekijöilleen ja kävijöilleen mielihyvää ollen monelle harrastajalle kesän kohokohta. Ja jos siinä ei ole järkeä, niin missä sitten on?!

Linna Cruising lauantaina 10.8.2013, tapahtuma alkaa Tanssi- ja Huvikeskus Satulinnassa klo 13

Teksti: Laura Majaniemi

Kuvat: Juhani Ojala

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.