Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 

Kaksi Katisten kartanon kasvattia Suomen kokkimaajoukkueeseen

Suomen kokkimaajoukkuetta – Culinary Team of Finland – täydennettiin karsintakilpailuissa. Vuosien 2013-2016 nelitoistahenkiseen maajoukkueeseen valittiin kaksi Katisten Kartanon keittiön kasvattia, kartanon nykyinen Sous Chef Silvar Jänes sekä kartanon keittiöstä oppinsa saanyt Aki Kinnunen.

Katisten Kartanon Chef de Cuisine Oula Hänninen (35) on syystäkin onnellinen mies, sillä kaksi hänen kasvattiaan on
raivannut tiensä Suomen kokkimaajoukkueeseen. Tie on ollut pitkä, sillä Oula on luotsannut kartanon ravintolaa kuusi
vuotta. Tuona aikana hänelle on tullut vuosittain muutamia harjoittelijoita vuodessa, joista 1-2 vuodessa on jalostunut
siihen tasoon, että heille on – liiketoiminnan edellytysten ehdoilla toki – voitu tarjota töitä. Ja se, että rakastaa ruokaa ja
sen laittamista, ei vielä takaa kilpailijaksi jalostumista.

– Ensin sinun pitää kehittyä huippukokiksi, sitten läpäistä kokkimaajoukkueen karsinnat ja testit, valottaa Hänninen.

Sen jälkeen alkaa säännöllinen harjoittelu joukkueen kanssa, kerran kuussa neljän päivän ajan, erilaiset kisat ja tapahtumat, ja luonnollisesti oma työ ja omat henkilökohtaiset harjoitukset. Eli käytännössä kokkimaajoukkueeseen valinta on kuin mihin tahansa huippu-urheilulajiin maajoukkuevalinta, joka rytmittää käytännössä koko elämän edustuskaudeksi.

Edellisen kerran kantahämäläistä keittiöosaamista Suomen kokkimaajoukkueessa on ollut 2003-2008, kun Hänninen
itse edusti maajoukkueessa. Hän sijoittui mm. toiseksi Trophée Européen De Cuisine –kilpailussa vuonna 2005.

Silvar Jänes (25) on valmistunut ravintolakokiksi ammattiopisto Tavastiasta, josta hänellä on ravintolakokin perustutkinto. Hän tuli jo harjoitteluun Katisten Kartanoon. Silvarilla on luontainen kilpailuvietti, mutta kokkaamisessa se ei syttynyt automaattisesti, vaan pikkuhiljaa.

Jänes Silvar työn touhussa 13.4 Oulan keittiö -tapahtumassa.

Jänes Silvar työn touhussa 13.4.2013 Oulan keittiö -tapahtumassa.

Aki Kinnunen (28) on suorittanut ravintolakokin perustutkinnon oppisopimuksessa Katisten Kartanolla, jossa hän opiskeli ja työskenteli 2006-2009. Tämänkin jälkeen hän on tehnyt keikkaa kartanolla, viimeksi mm. ”Oulan keittiössä” -tapahtumassa.

Suomen Keittiömestareiden kokkimaajoukkue edustaa suomalaista huippuosaamista kansainvälisissä kilpailuissa. Joukkue valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan, nyt siis 2013-2016, ja sen päätavoite on kokkiolympialaiset. Joukkue koostuu 14 henkilöstä ja sen johtajana toimii Tapio Laine.

Joukkueen toimintakausi on 2013-2016 ja sen päätavoitteena on joka neljäs vuosi järjestettävät kokkiolympialaiset, jotka järjestetään vuonna 2016 Saksan Erfurtissa.

Suomen Kokkimaajoukkue osallistuu vuosittain Keittiömestareiden Maailmanliiton WACS’in kilpailuihin. MM-kisat pidetään puolestaan Luxembourgissa.

Suomen kokkileijonajoukkue koostuu ainutlaatuisista ja voitonnälkäisistä jäsenistä, jotka tulevat ympäri koko Suomen maan. Joukkueen keski-ikä on 27 vuotta. Kokkimaajoukkue on arvostettu suomalaisten alan ammattilaisten keskuudessa ja kiinnostaa yhä enenevässä määrin myös kuluttajia. Se, että Suomella on oma Kokkimaajoukkue, on suomalaisen identiteetin kannalta erityisen tärkeää.

Teksti ja kuva: Panu Kekäle

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.