Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

VARHAISKASVATUS: Vanhemmat mukaan tekemään uutta VASUa

Hämeenlinnassa on tänään avautunut varhaiskasvatuksen asiakaskysely. Verkkokyselyssä paitsi pyydetään palautetta arjen kasvatuskumppanuudessa onnistumisesta, myös kysytään huoltajien mielipiteitä uuden varhaiskasvatussuunnitelman (VASU 2017) rakentamiseksi.

Varhaiskasvatussuunnitelma tulee ensimmäistä kertaa kuntia velvoittavaksi ohjeeksi ja suunnitelmaksi jonka pohjalta hoitoa, opetusta ja kasvatusta varhaiskasvatuksessa toteutetaan. VASU 2017 laaditaan kunnissa kevään aikana ja voimaan se tulee elokuun 2017 alussa.

? Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan suunnitelmista tulee nyt tarkoituksella aika tuoreella tavalla erilaiset. Tavoitteena ei ole tehdä asiakirjaa asiakirjan vuoksi vaan toiminnallinen suunnitelma jossa paino on sillä, miten asioita tehdään eli narratiivisuus, sanoo vasu-koordinaattori Elina Kataja.

Elina Kataja kuvailee omaa rooliaan VASU-työssä alkuunbuustaajaksi.

Kataja työskentelee vuoden määräaikaisessa pestissä kolmen edellämainitun kunnan yhteisenä vasu-koordinaattorina. Kunnat ovat tehtävää varten saaneet Opetushallituksen tukea.

Vanhempien näkemyksiä kartoittava kysely on avoinna tammikuun loppuun asti.

? Kyselystä on tehty tarkoituksella melko tiivis ja lyhyt, eli sen parissa ei tarvitse viettää kohtuuttomasti aikaa, Kataja kertoo.

Suunnitelman tekoon osallistetaan tietysti myös lapset ja varhaiskasvatuksen työntekijät. Lasten mielipiteitä kerätään muun muassa kyselemällä eri tilanteissa ja yksi Elina Katajan tehtävistä on kiertää henkilökunnan tarinoita ja esimerkkejä keräämässä.

? Myös yksityisten päiväkotien edustusta on ollut kivasti mukana, vaikka heillä ei ole velvoitetta osallistua valmisteluun, suunnitelman noudattamiseen kylläkin.

Hattulassa kysely huoltajille toteutetaan maaliskuussa ja Janakkalassa mielipiteitä kerätään muun muassa kahvitusten ja muiden tilaisuuksien yhteydessä.

? Joka kunnalle tulee oma varhaiskasvatussuunnitelmansa, mutta Hämeenlinnan seudulla ne laaditaan vahvassa yhteistyössä, Kataja sanoo.

Kuntien lautakuntakäsittelyyn suunnitelmat menevät toukokuussa. Itse niin lastentarhanopettajana, päiväkodin johtajana kuin projektinhallinnankin tehtävissä työskennellyt Kataja painottaa, että hänen tehtävänsä ei ole kirjoittaa suunnitelmia yksin vaan tukea suunnitelmien teossa.

? Oma roolini painottuu siihen, että suunnitelmat saadaan tehtyä ja suunnitelmien jalkautus alkuun. Olen alkuunbuustaaja, hän kuvailee.

VASUsta siis tulee nyt opetussuunnitelman ja esiopetuksen suunnitelman tapaan sitova. Elina Kataja kuitenkin painottaa, että kentältäkin kerättyjen mielipiteiden perusteella suunnitelmasta halutaan arjennäköinen ja -makuinen.

Mielipiteitä paikallisiksi painopisteiksi vasta kootaan, mutta yhdeksi painopisteeksi Kataja ennakoi vahvaa yhteistyötä vanhempien kanssa. Hämeenlinnassa on lisäksi jo käytännössä niin sanottu satakieli-pedagogiikka, jossa lapselle tarjotaan moninaisia tapoja ilmaista itseään.

? Varhaiskasvatuksen ei pitäisi olla aikuislähtöistä vaan liikkeelle lähdetään lasten mielenkiinnon kohteista. Lapsi ei heittäydy aikuisen ajatuksiin vaan aikuinen lapsen, siteeraa Kataja yhtä kommenttia.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.