Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 

Valtuustotelkkarin suosio yllätti

Ensimmäiset nettilähetykset Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokouksista ovat keränneet odotettua enemmän katsojia. Suora lähetys maaliskuun alun istunnosta houkutteli päätteiden ääreen 735 katsojaa, ja kaikkiaan katsomiskertoja oli lähemmäs 1 800.

Jo joulukuun koelähetys keräsi katsojia suunnilleen saman verran, mutta varsinkin maaliskuun lukemat pudottivat kaupungin viestintäosaston penkiltä.

– Raatihuoneen valtuustosalihan on ahdas ja vetää ehkä 30 ihmistä kokousta seuraamaan. Sikäli lukemat ovat hienot, että eihän sellainen määrä katsojia mahtuisi ikimaailmassa saliin, kaupungin verkkotoimittaja Kaisa Paavilainen sanoo.

valtuustovideo

Kaupunginvaltuuston kokousvideot ovat keränneet satamäärin katsojia.

Valtuustotelkkarista ei ole Paavilaisen mukaan ehditty vielä isommin edes rummuttaa.

– Kyse voi olla toki uutuudenviehätyksestä, joten katsojamäärät saattavat pudota nykyisistä jonkin verran. Mutta toisaalta jos poliittinen keskustelu käy kuumana, eiköhän seuraajia riitä jatkossakin.

Maaliskuun parintuntista istuntoa seurattiin kerralla keskimäärin parikymmentä minuuttia. Samanaikaisia katsojia oli parhaimmillaan 168 kohdassa, jossa käsiteltiin uuden kaupunginjohtajan valintakriteerejä.

Paavilaisen mukaan lähetyksistä on tullut pääosin myönteistä palautetta. Videoiden sujuvuuden suhteen asiaa on auttanut Raatihuoneen leveä nettikaista.

Isoissa ja keskisuurissa kunnissa kokousten videointi on normaalia kuntalaispalvelua, jolla halutaan lisätä päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Isommissa kaupungeissa kuten Helsingissä valtuuston kokouksilla on tavallisesti joitakin satoja katsojia.

– Onhan se eri asia katsoa valtuustoistuntoa itse kuin lukea päätöksiä pöytäkirjoista. Kokouksessa keskustelu on välillä hyvinkin värikästä, mikä ei välity paperilta lainkaan, Paavilainen sanoo.

– Hämeenlinnan kunta on vieläpä nykyisellään pinta-alaltaan suuri, eikä kantakaupunkiin kannata ajaa valtuustoistunnon takia jostain Lammilta. Juuri sieltä saimmekin aloitteen, joka palautti koko videointiasian uudestaan harkintaan.

Hämeenlinnassa valtuustotelkkaria pohdittiin edellisen kerran pari vuotta sitten, mutta tuolloin videotekniikka oli kalliimpaa. Myös toteutus haluttiin suunnitella huolella, joten ensin piti etsiä hyviä ja huonoja esimerkkejä muualta.

– Eräässä pikkukunnassa oli asetettu yksi kamera kuvaamaan staattista laajakuvaa valtuutettujen selän takaa. Se näytti uskomattoman tylsältä. Me halusimme elävän lähetyksen, jossa näkyy puhuvia valtuutettuja. Näin kuntalaisetkin oppivat tuntemaan heidät paremmin.

Kilpailutuksen voitti tamperelainen yritys, joka laskuttaa noin 1 400 euroa lähetykseltä sen pituudesta riippumatta. Tuotannosta vastaa yksi ihminen kevyillä robottikameroilla. Lähetyksiä ei editoida, vaan ne ajetaan ulos sellaisenaan reaaliajassa. Käytäntö on samankaltainen monessa muussakin kunnassa.

– Joku Helsinki on sitten ihan oma lukunsa, koska heillä on siellä kokonaan oma tv-tuotantonsa, Paavilainen sanoo.

Kaupungin viestintäosasto seuraa mielenkiinnolla, mihin suuntaan katsojaluvut kehittyvät. Valtuustotelkkarin rahoitus on joka tapauksessa varmistettu koko loppuvuoden kokouksille.

Seuraava valtuuston kokous järjestetään 8. huhtikuuta. Kaupungin sivuilla esitettävät lähetykset pystyy katsomaan jälkitallenteena kokousta seuraavasta päivästä alkaen vuoden loppuun saakka.

Teksti: Pauli Salokangas

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.