Perjantai 25.05.2018
Nimipäivät: Urpo
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 3 m/s E
 

Toriparkki jakaa näkemykset keskustayhdistyksessä

Toriparkki jakaa mielipiteet Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksen johdossa. Hienoinen enemmistö uuden hallituksen jäsenistä rakennuttaisi torin alle pysäköintitilaa, mutta osa tyrmää ajatuksen suoralta kädeltä.

Pekolan liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekolan mukaan keskustaan tarvitaan ”keskitetty pysäköintiratkaisu”.

– Jos haluamme kehittää keskustaa ja tehdä siitä houkuttelevan kiinteistösijoittajille, pysäköinnille löytyy riittävästi tilaa vain torin alta. Entisen Sokoksen-Centrumin kiinteistön alle kaupunki ei voi mennä. Muualta taas ei saada maanalaisyhteyttä kyseisiin kauppakortteleihin, Pekola perustelee.

Kolmannen vuotensa keskustayhdistyksen hallituksen puheenjohtajana aloittanut Pekola liittää samaan kokonaisuuteen myös Reskan kattamisen.

– Kaikki muut pysäköintiratkaisut näivettävät keskustan kehityksen tehden siitä halpavuokra-alueen, mikä toisi kirpputorit takaisin.

Muista hallituksen jäsenistä toriparkkia puoltaa hienoinen enemmistö: Hämeenlinnan torikauppiaiden Elina Tuomisto, Laurellin toimitusjohtaja Heikki Kokko ja museo Militarian markkinointijohtaja Kaarlo Purhonen ovat toriparkin kannalla. McDonald’sia Hämeensaaressa pyörittävä Jaakko Lindén vilkuttaa varovaista vihreää hänkin.

Keskustayhdistys ei ole muodostanut lopullista kantaansa toriparkin suhteen.

Keskustayhdistys ei ole muodostanut lopullista kantaansa toriparkin suhteen.

– Tässä taloustilanteessa linja-autoaseman alue tulisi kuitenkin huomioida aitona  vaihtoehtona, Lindén sanoo.

Kehittämiskeskus Hämeen toimitusjohtajan Mervi Käen mielestä kyseessä on ”selvittämisen arvoinen projekti”.

Vastustajiakin toriparkilla on. Keskikaupungin asukasyhdistyksen puheenjohtaja Timo Mattelmäen mielestä hanke olisi virheinvestointi.

– Linja-autoaseman ympäristöön saadaan toimivampia ja puolta halvempia parkkitaloja, kuuluu Mattelmäen perustelu.

Mediayrittäjä Ilkka Peltoniemen mukaan toriparkin aika ei ole vielä, jos koskaan.

– Kiinteistönomistajien sitoutuminen parkin rakentamiseen ei ole toistaiseksi riittävän suurta. Ja mihin parkista noustaisiin? Kauppatorin ympärillä kun ei ole suuria ostoskeskuksia, Peltoniemi kysyy.

Hämeenlinnan kirjakaupan toimitusjohtaja Heikki Pakkanen on samoilla linjoilla. Pakkanennäkee toriparkin tarpeettomana, ellei Reskan kulmille ole luvassa suuria muutoksia, jotka vetävät ihmisiä sinne myös katteen valmistuttua.

– Uusi kauppakeskus tuo tullessaan 600 ilmaista parkkipaikkaa. Hämeenlinnalaiset tuntien en usko asiakkaita riittävän valtasuonen toiseen päähän toriparkkiin, jossa pysäköinti maksaisi.

Lopullista kantaa Pakkasella ei kuitenkaan ole ennen kuin suunnitelmat esimerkiksi kauppakeskus Linnan tulevaisuudesta ovat tiedossa.

Muista hallituksen jäsenistä optikkoyrittäjä Ismo Kiviseltä, olutravintola Birgerin Mika Partaselta ja Osuuskauppa Hämeenmaan Mika Laaksolta ei saatu vastausta Reska.fi-lehden kyselyyn.

Teksti ja kuva: Pauli Salokangas

2 kommenttia

  1. Jorma Kalervo:

    Ei tarvita toriparkkia kun torin ympärillä ei ole mitään liikkeitä jotka vetäisi ihmisiä.Torin seutu on hiljainen siihen torin sivuun Sibeliuksenkadun puolelle pitäs rakentaa liiketilaa joka vetäisi ihmisiä.Nyt siinä on vaan toimistoja ym.Mikkelissä oli torin sivuun rakennettu kaikki suuret tavaratalot.Siksi sinne sopi toriparkki.Kun kate valmistuu kauppakeskus Linna pitää saneerata ja Reska uudistaa.Kyllä sielläkin kauppa käy kun mutta sinne enää ”tusina” kauppoja kannata perustaa.Hämeenlinnaan pitää saada näitä isoja liikeketjuja joita täältä puuttuu.Missä on claes Olsson ym keskustasta?Hyvinkää rakensi Villan ja on varmaan piristystä Hyvinkäälle.Hämeenlinnan ei ole varaa jäädä kehityksestä syrjään vaan kehittyä jo sijaintinsa ja historiansa kanssa.Onnea tässä päättäjille ja viisautta.

     
  2. Marjaliisa Vainio:

    Tänään 3.4. ilmestyneessä lehdessä Seppo Vekka ajaa toriparkkia kuin käärmettä pyssyyn. Vaivaako hämeenlinnalaisia yrittäjiä elefanttitauti. Miksi Hämeenlinnan keskustan historiallinen kuva täytyy rikkoa?Vertailua muihin eurooppalaisiin kaupunkeihin en ymmärrä, ei tarvitse mennä kovin kauas: Uppsalaan, asukkaita 140.000 niin voi havaita kuinka kaupungin historialliset arvot on säilytetty. Sitäpaitsi keskustan tuntumassa on kaksi puolityhjää tai tyhjää parkkialuetta muutaman sadan metrin säteellä, tilaa on kun vaan niitä käytettäisiin!

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.