Maanantai 23.04.2018
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
3°C
Tuuli: 4 m/s EI
 

Tervaniemen rannan uintikieltoon löytyi syy

Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy sai viikonloppuna tiedon jätevesiputkivuodosta Tervanimessä ja vuotoa alettiin korjata sunnuntaina.

Jätevesiputkivuoto sijaitsi noin 100 metrin päässä rannasta matonpesupaikan tuntumassa. Vuotava putki ei ole enää käytössä, eikä jätevettä pääse rantaan.

Pieniä jätevesiputkien vuotoja on joskus vaikea havaita, sillä vuoto voi jatkua pitkänkin aikaa maan alla. Usein vuoto havaitaan vasta, kun jätevettä alkaa nousta maan pinnalle. HS-Vesi Oy tarkasti Tervaniemen jätevedenpumppaamon heti, kun tieto kohonneista bakteeripitoisuuksista Tervaniemen uimarannalla tuli tietoon. Pumppaamo ja pumppaustiedot tarkastettiin tämän jälkeen vielä kaksi kertaa ja niiden toiminta oli normaalia. Vuotoa ei voinut havaita minkään muunkaan pumppaamon seurantatiedoista.

Tervaniemen uimarannalla oli uimakielto kohonneiden bakteeripitoisuuksien vuoksi 1.7.-12.7.2013. Uimakielto poistettiin viime perjantaina, koska kahden viikon sisällä oli otettu kolme uimavesinäytettä, ja kaikkien tulosten mukaan Tervaniemen uimavesi oli uimakelpoista. Korkeat bakteeripitoisuudet oli yhdistetty runsaisiin sateisiin, joten viimeisimmän uimavesinäytteen otto ajoitettiin sadepäivälle.

Tervaniemessä havaittiin ensimmäisen kerran kohonneita bakteeripitoisuuksia kesäkuun lopulla otetussa näytteessä. Noin viikkoa ennen näytteenottoa Hämeenlinnassa oli satanut runsaasti. Suurimmat bakteeripitoisuudet olivat 28.6. otetussa näytteessä. Näytteenoton yhteydessä rannalla tehtiin havaintoja runsaan sateen aiheuttamasta huuhtoutumasta.

Edellisenä päivänä 27.6 Tervaniemessä oli satanut noin 20 mm tunnissa. Ilmatieteen laitos antaa sadevaroituksen, jos sadetta on luvassa yli 20 mm tunnissa. Uimakiellon poistamisen jälkeen viranomaispalvelut suunnitteli uimaveden tehostettua valvontaa täksi uimakaudeksi, koska syy ei ollut selvillä.

Viranomaispalvelut pitävät Tervanimen uimaveden likaantumisen mahdollisena syynä HS-Vesi Oy:n jätevesiputken vuotoa. Vuoto oli ilmeisen pieni, koska uimaveden bakteeripitoisuudet nousivat vain silloin, kun alueella oli satanut huomattavan paljon.

Tervaniemestä  otettiin maanantaina uudet vesinäytteet ja tulokset saadaan ensi keskiviikkona. Viranomaispalvelut katsovat, että uutta uintirajoitusta ei ole syytä antaa, koska mahdollinen syy veden likaantumiselle on poistettu.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.