Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Sibeliusta kunnioitetaan konsertein, luennoin ja näyttelyin

Jean Sibeliuksen syntymän 150. juhlavuosi käynnistyy konserttien kavalkadilla. Tähtisolistikonsertissa Verkatehtaan Vanaja-salissa keskiviikkona 21.1. viulisti, Sibelius-viulukilpailun voittaja Nikita Boriso-Glebsky konsertoi pianisti Gerogy Tchaidzen kanssa.

Duo Boriso-Glebsky ja Tchaidze soittavat Ludvig van Beethovenin viulusonaatin numero 7, Jean Sibeliuksen 5 Dances champêtres ? viisi maalaistanssia, kolme kappaletta viululle ja pianolle, op 116 ja Richard Straussin viulusonaatin. Boriso-Glebsky voitti vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun.

Tammikuun konsertit jatkuvat lauantaina 24.1. Verkatehtaalla, jossa Sinfonia Lahti kapellimestarina Okko Kamu esittää Sibeliuksen 1. ja 6. sinfonian. Sibeliuksen urkumusiikkia Hämeenlinnan kirkossa kuullaan sunnuntaina 25.1. kello 15. Ohjelma on kiinnostava, sillä se sisältää uruille sovitettua Sibeliuksen musiikkia.

Konsertissa solistina on bassobaritoni Erkki Rajamäki ja uruissa urkurit Timo Kiiskinen, Peter Peitsalo, ja Ville Urponen. Ville Urponen on sovittanut Bardin op. 64 uruille ja harpulle, jota soittaa Lily-Marlene Puusepp. Solistina on myös Aale Lindgren, englannintorvi, joka tulkitsee uruille ja englannintorvelle Ville Urposen sovittamaa Tuonelan joutsenta.

Tietokirjailija SuviSirkku Talas luennoi Studia generalia ?sarjassa perjantaina 23.1. Raatihuoneella Aino ja Jean Sibeliuksen kirjeenvaihdosta. Talas on julkaissut kirjeitä teoksissaan Sydämen aamu, Tulen synty ja Syysilta (julkaisija SKS). Torstaina 29.1. Hämeenlinnan kirjastossa kokoontuu Sibeliuksen kirjeenvaihtoa ?lukupiiri.

Hämeenlinnan museot järjestävät useita juhlavuoteen liittyviä näyttelyjä. Näyttelyyn Sibelius valokuvassa on voinut tutustua Sibeliuksen syntymäkodissa jo viime marraskuusta asti. Joulukuuhun 2015 asti avoinna olevassa pienoisnäyttelyssä on joitain perhekuvia mutta pääpaino on taiteilijamuotokuvissa.

Valokuvauksen nousu 1860-luvulta 1950-luvulle ajoittuu yksiin säveltäjän elinkaaren kanssa. Osaksi valokuvauksen maailmanhistoriaa on jäänyt ottawalaisen Yousuf Karshin muotokuvasarja vanhenevasta Sibeliuksesta.

Jean Sibeliuksen muotokuva. Kuvaaja Yousuf Karsh.

Jean Sibeliuksen muotokuva. Kuvaaja Yousuf Karsh.

Maaliskuussa kaupungin historiallisessa museossa Hämeen linnassa avautuu näyttely Sibeliuksen maisema joka esittelee Taneli Eskolan valokuvataidetta. Näyttelyn lähtökohta on luonnontunne. Taneli Eskolan valokuvataide heijastaa musiikin herättämiä tuntemuksia ja kommentoi Sibeliukseen liitettyä kuvaperinnettä.

Säveltäjän lapsuusmaisemilla ja kypsän iän kiinnekohdalla Ainolalla on näkyvä roolinsa näyttelyssä. Sibeliaanisen luonnon tuntu ei kuitenkaan välttämättä ole aikaan eikä paikkaan sidottu. Esillä on otoksia 1970-luvulta tähän päivään.

Tabula rasa. Kuva Taneli Eskola.

Tabula rasa. Kuva Taneli Eskola.

Maaliskuussa historiallisessa museossa avautuu myös näyttely nimeltä Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa. Näyttelyn pääosassa on ihan tavallinen ja kuitenkin hyvin erityinen poika joka syntyi Ruusukorttelissa ja leikki Tähtipuistossa.

Kuvistusta näyttelystä Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa, eli puolitoistavuotias Jean Sibelius. Kuva: Hämeenlinnan historiallinen museo.

Kuvitusta näyttelystä Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa, eli puolitoistavuotias Jean Sibelius. Kuva: Hämeenlinnan historiallinen museo.

Hämäläisten ammattitaiteilijoiden yhdistys Ars Häme ry juhlii 40-vuotista historiaansa kahdella näyttelyllä. Äänestä johtuva -näyttelyn ensimmäinen osa on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa 20.2.?12.4. ja jälkimmäinen osa Galleria Koneessa 7.?24.3. Muusikko Asko Keräsen ja kuvataiteilija Marjatta Ojan kokoamien näyttelyiden teemana on Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi kuvataide ja musiikki. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.