Maanantai 25.06.2018
Nimipäivät: Uuno
Hämeenlinna
Pilvistä
16°C
Tuuli: 3 m/s PI
 

Sibelius-juhlavuosi huutaa tuotteita

Hämeenlinna-aiheisia tuotteita on hankala löytää keskustan kaupoista, mutta myöskään säveltäjämestari Jean Sibeliuksesta täällä ei ole revitty irti vielä täyttä kaupallista hyötyä. Keski-Euroopassa tilanne on toinen sikäläisten säveltäjien suhteen.

– Heidän tuotteistamisessaan on menty paljon pitemmälle esimerkiksi Hämeenlinnan ystävyyskaupungissa Weimarissa sekä Salzburgissa, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiötä johtava Erkki Korhonen tietää.

Weimar on Bachin ja Salzburg Mozartin synnyinkaupunki, mikä tehdään selväksi myös kyseisillä seuduilla piipahtaville matkailijoille.

– Varsovassakin vietettiin pari vuotta sitten Chopinin 200-vuotisjuhlaa, ja siellä oli myynnissä esimerkiksi monenmoista paperitavaraa: muistilehtiöitä, kalentereita, kuvakirjoja ja postikortteja.

Sibeliusta juhlistetaan Hämeenlinnassa vuonna 2015, jolloin tulee kuluneeksi 150 vuotta hänen syntymästään. Siihen mennessä Sibelius-tuotteita tarvitaan Korhosen mukaan kosolti lisää, koska juhlallisuuksia ja kävijöitä on luvassa paljon.

Sibeliuksen syntymäkodin opas Lea Eskola myy eniten Sibeliuksen koottuja parhaita, joka sisältää valokuva-albumin säveltäjän elämästä.

Sibeliuksen syntymäkodin opas Lea Eskola myy eniten Sibeliuksen koottuja parhaita, joka sisältää valokuva-albumin säveltäjän elämästä.

– Olen ollut yhteydessä Sibeliuksen perikuntaan, ja myös heidän mielestään tuotteita tarvitaan. Monenlaisia hankkeita onkin alkamassa, mutta ne ovat vielä vaiheessa, Korhonen sanoo.

Jonkin verran Sibelius-tavaraa jo valmistetaan – on sampanjaa, taidelitografiaa, solmioita, huiveja, kyniä ja kenkienhoitosettejä. Hulppeista hinnoista päätellen nämä on suunnattu kuitenkin aivan muille kuin tavalliselle talliaiselle tai turistille.

– Edullisia tuotteita ei vielä ole, joten tässä kohtaa pitää heittää pallo hämeenlinnalaisille yrittäjille ja kysyä, mitä kaikkea tällaiset (matkamuistot ja lahjatavarat) voisivat olla.

Korhonen näkee myyntipisteitä jatkossa eri puolilla Hämeenlinnan keskustaa.

– Verkatehtaan lämpiössä voisi olla Sibelius-shop, mutta niitä olisi hyvä olla tarjolla myös lähellä syntymäkotia ja moottoritien katteella. Reskalla ihmiset liikkuvat myös.

Säveltäjän suku valvoo tarkasti tuotteiden laatua ja sitä, missä tämän nimeä käytetään. Menisivätkö siis vaikkapa t-paidat alta lipan, kun kyseessä on niinkin ainutlaatuinen säveltäjä kuin Sibelius?

– Eivät ollenkaan. Joku Sibelius-karikatyyri voisi olla oikein hyvä. Tyylikkäitä t-paitoja toki joitakin jo onkin, Korhonen sanoo.

– Parasta olisi, jos tuotteessa olisi jokin oivallus. Siis tavallista matkamuistotavaraa, jonka ei tarvitse silti olla kallista.

Kommentoi! Mitä kaikkea Sibelius-tuotteet voisivat olla? Esitä ideasi!

 Teksti ja kuvat: Pauli Salokangas

3 kommenttia

 1. Tiina Nikkanen:

  Kuulostaa siltä, että Sibelius -aiheiset matkamuistot ja lahjatavarat on suunnattu tällä hetkellä aikuisille. Vastaavia tuotteita tarvitaan tietysti myös lapsille, kuten esim. kauniita puusoittimia tai vaatteita. Kenelle aikuiset yleensä tuo matkoiltaan tuliaisia? Lapsille.

   
 2. Riikka Helenius:

  Minusta Simo Kokon/konditorialeipomo Laurellin Sibelius-kakku ja Sibelius-leivos edustavat sangen onnistunutta ja herkullista tuotteistusta. Hinta-laatusuhdekin on kohdallaan.

  Uusina Sibelius-tuotteina voisi harkita esim. Sibelius-kurkkupastilleja, Sibelius-suklaakonvehteja, Sibeliuskuvioituja sateenvarjoa ja vaikkapa hemmottelupaketteja, jotka sisältävät Sibeliuksen musiikkia cd-levyllä sekä lisäksi esim. kynttilöistä, Sibelius-kylpyvaahtoa tai muuta vastaavaa ns. arkipäivän luksusta.

  Nuoteista saisi tyylikkäitä painatuksia servietteihin, keittiö- ja käsipyyhkeisiin tai tyynyliinoihin. (Olisi hauska ideoida, millainen nuotisto sopisi keittiöön, makuuhuoneeseen tai kylpyhuoneeseen.)

  Kaamosaikaan sopisi esim. Sibelius-heijastin. Heijastinhan sopii sekä lapsille että aikuisille.

  Sibeliuksen syntymäkotiin sopisi myös roolihahmoin elävöitetty Sibelius-opastus ja aiheen ympärille voisi tuotteistaa myös ohjelmalliset teemaillalliset.

   
 3. Antti-Mika Myllö:

  Yhdyn Riikka Heleniuksen ehdotukseen rollihahmo-oppaasta ja minulla on jo ainakin yksi varteenotettava vaihtoehto tähän rooliin.

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.