Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 

Keskustan kehittäminen kuuluu kaikille

Leena Kähkösen mukaan  Engelinrannan suunnitteluun saavat osallistua kaikki.

Leena Kähkönen huomioi kaikki ideat Engelinrantaa koskien, tulivat ne sitten Hämeenlinnasta tai Brasiliasta.

Hämeenlinnan asukkaat halutaan aiempaa vahvemmin mukaan keskustan kehitystyöhön. Esimerkiksi Engelinranta-hankkeen verkkosivuilla kaupunkilaisia houkutellaan isoin kirjaimin suunnittelemaan uutta aluetta yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n toimitusjohtaja Leena Kähkönen kertoo, että jo laki edellyttää, että asukkaita on kuultava prosessin tietyissä vaiheissa.

­­- Me tosin olemme halunneet ottaa heidät mukaan vielä sitäkin tiiviimmin järjestämällä lukuisia erilaisia tilaisuuksia ja muita vastaavia kanavia, jotta kaikkien ääni saadaan kuuluviin, Kähkönen sanoo.

Engelinranta on kerännyt Kähkösen mukaan värikästä, mutta voittopuolisesti rakentavaa palautetta.

– Kaikenlaista viestiä on tullut. Toivotaan pilvenpiirtäjiä, minigolfrataa ja koirapuistoa, isoja perheasuntoja tai opiskelija-asuntoja. Yleisesti ottaen puhutaan hyvin henkilökohtaisista toiveista sen suhteen, millaisessa kaupungissa ihmiset haluavat asua.

Palautteita on tullut toistaiseksi muutama sata. Niiden joukkoon mahtuu kosolti myös kritiikintäyteisiä viestejä, ja myös yleisönosastoilla hanketta on vastustettu voimakkaasti.

– Joidenkin mielestä minkäänlaisia uudistuksia ei saisi tehdä ja kaikki täytyy jättää ennalleen. Se on tietysti hassua siinä mielessä, että kaupungin täytyy kehittyä.  Esimerkiksi 1600-luvun asemakaavaa katsoessa näkee, kuinka hurjasti Hämeenlinna on muuttunut.

Osa vastustajista on huolissaan siitä, että rannat rakennetaan täyteen, vaikka nykyisissä suunnitelmissa rantareittiä ei olla suinkaan jyräämässä. Myös puistoille on varattu tilaa enemmän kuin mitä alueella on nyt.

– Jotkut pelkäävät myös näkymien puolesta, vaikka olemme analysoineet niiden säilymistä hyvin tarkasti ja havainnollistaneet asiaa kolmiulotteisella mallinnusvideolla, joka löytyy Engelinrannan nettisivuilta.

Kähkönen ymmärtää kaikenlaisten mielipiteiden kuuluvan demokratiaan.

– Demokratia ei kuitenkaan perustu siihen, kuka huutaa kovimpaa vaan siihen, mitä mieltä enemmistö on. Siksi haluaisimmekin kuulla esimerkiksi nuoria aikuisia, jotka eivät välttämättä osallistu niin näkyvästi blogi- tai lehtikirjoitteluun.

Esimerkiksi pari-kolmekymppiset ja paluumuuttoa Hämeenlinnaan harkitsevat ovat kaupungille tärkeä kohderyhmä.

– Meitä kiinnostaisi kovasti tietää, mitä sen ikäiset keskustalta haluaisivat ja miten he sitä elävöittäisivät. Aloitimmekin Suisto-klubin kanssa tuoreeltaan yhteistyön, jolla nuoria aikuisia tavoitellaan.

Tällä hetkellä keskusta poikkeaa lähiöistä merkittävästi sikäli, että sen lähes seitsemästä tuhannesta asukkaasta suhteellisen suuri osuus käsittää ikäihmisiä ja yksin asuvia. Peräti kolme viidestä on naisia.

– Esimerkiksi lapsiperheet puuttuvat keskustasta käytännössä kokonaan, joten myös heitä haluamme houkutella Engelinrantaan. He toisivat omanlaisen pikku lisänsä kaupunginosan elämään.

Jatkossakin palautetta saavat antaa Kähkösen mukaan kaikki, eivät yksinomaan keskustassa tai edes Hämeenlinnassa asuvat.

– Kommentoida saa vaikka Brasiliasta. Pyrimme herättämään kiinnostusta niin kaupungissa kuin sen ulkopuolella, Kähkönen sanoo.

– Tavoitteena on monimuotoisuus, olipa kyse sitten sinkuista tai perheellisistä, nuorista aikuisista tai senioreista, tai vaikkapa vuokralla tai omassaan asuvista. Engelinrannassa tarvitaan kaikkia.

Teksti: Pauli Salokangas
Kuva: Ilkka Peltoniemi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.