Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 

Kaupungilta odotetaan ajatuksia ja toimia kävelykadun hyväksi

Kaupunkikeskustayhdistys yrittää saada kaupungin päätöksentekoon vauhtia, jotta kävelykatu Reska saadaan kauttaaltaan kuntoon ennen moottoritien katteen valmistumista.

Tähän mennessä kävelykatua koskevat pyynnöt, toiveet ja ehdotukset ovat jääneet enemmän ja vähemmän virkamieskunnan hitaasti jauhaviin rattaisiin.

Reska Kuntoon -työryhmä syntyi spontaanisti, kun kaupunkikeskustayhdistyksen kaupallinen tiimi sai kuulla tuoreen Hämeenlinnan seudun kauppapalvelustutkimuksen tulokset: haastatellut korostivat tärkeänä kauppojen sijainnin, saavutettavuuden ja asioinnin helppoutta. Viihtyisyydestä ei puhuta mitään, mutta ilman muuta sillä on suuri merkitys.

Kävelykadun pitäisi olla tuota kaikkea. Vaan kun ei yrittäjien mielestä ole.

Rakennuksiin kiinni kasvaneet puut, nukkavieruinen ilme ja etenkin Länsi-Reskan alun epäsiisteys, pyöräparkkien sijainti ja myös mainostaulujen villi sijoittelu tekevät avaraksi tarkoitetun väylän ahtaaksi kujaksi.

Reskan toimijoiden tavoitteena on avara, esteetön ja asioimaan houkutteleva väylä tulevan Hämeenlinna-keskuksen ja kauppatorin välille.

Juuri Emilian kesäteressin uusinut ja avannut ravintoitsija Karoliina Mäki-Kuutti toivoisi koko Raatihuoneenkadulle yhtenäistä ja selkeää ilmettä, joka viestisi heti kävelykadun keskeisestä merkityksestä.

– Kaupungillehan tällainen suunnittelu ja toteutus kuuluu. Me yrittäjät teemme osuutemme kehittämällä tapahtumia, mutta kaupunki-infran rakentaminen ei kuulu meille.

30 vuotta tänä vuonna täyttävä Kuva-Palvelu on sijainnut Reskan ja Kasarmikadun kulmassa kävelykadun rakentamisesta lähtien. Toisen polven yrittäjä Marko Tammela muistelee, että kukaan ei oikein alkujaan tiennyt, oliko kävelypainotteinen katu hyvä vai huono juttu.

törkypenkki

Länsi-Reskan lepoilupenkkien ympäristö on aina siivoton. 

– Rakentamisvuodet olivat taloudellisesti raskaita, sillä siitä mentiin vielä lamaan. Mutta tässä ollaan ja ollaan toivon mukaan vielä kymmenen vuoden päästä. Minusta Reska pitäisi kuitenkin kattaa.

Kehitysehdotusten käsittelyn vauhdittamiseksi ja kehityksen tueksi Reska Kuntoon –työryhmä aikoo dokumentoida kävelykadun ongelmakohtia valokuvin.

Vastaavalla tavalla on saatu aikaan hyviä tuloksia mm. Iittalassa.

– Näin löydettiin helposti korjattavat kohteet ja eri osapuolet sitoutuivat toteuttamaan muutoksia, Kehken toimitusjohtaja Mervi Käki rohkaisi työryhmää ”inventaariomenetelmään”, jollainen aiotaan tehdä myös Aulangon alueella.

Mitä Sinä tekisit/kaipaisit Reskalle? Ehdota verkossa www.reska.fi

Teksti ja kuva: Ilkka Peltoniemi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.