Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
12°C
Tuuli: 1 m/s EL
 

Kate vapauttaa liiketilaa

Hämeenlinnan keskustassa liiketilat täyttyvät kaikilta hyviltä paikoilta korkeimman vuokran ollessa viitisenkymmentä euroa neliöltä. Tulevaisuuden haasteena on kuitenkin moottoritien kate, joka imaisee sisäänsä kymmeniä liikkeitä. Liiketiloja on kaikkiaan 60, joista noin75 prosenttia on varattu.

– Tällä hetkellä varauksen tehneistä yrityksistä vähän reilu puolet kuuluu johonkin ketjuun, ja parikymmentä ei kuulu. Loppujen lopuksi ketjuyritysten määrä ei ole niin massiivinen kuin arveltu, Kehittämiskeskus Oy Hämeen yrityspäällikkö Ari Räsänen sanoo.

– Haastavia ovat kaikki vähänkin vaikeammassa paikassa sijaitsevat tilat esimerkiksi Hallituskadulla ja Keskustalossa. Tietyt kohdat keskustassa vaativat ikään kuin uudelleenmassoittamista. Tiloille riittää kuitenkin ottajia varsinkin, kun liiketila on helposti saavutettavissa ja mahdollisimman hyvin nykyaikaistettu.

Myös kauppakeskus Linnasta on yrityksiä lähdössä katteelle.

Yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen yrittää keksiä keinoja keskustan liiketilojen täyttämiseksi.

Yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen yrittää keksiä keinoja keskustan liiketilojen täyttämiseksi.

– Meillekin on tullut kyselyitä Linnan tiloista, mutta kysymys kuuluu, miten ne sopivat uusille yrittäjille. Muutoksia joudutaan tekemään varmasti aika paljon.

Räsäsen mukaan liikekiinteistöjen kunnosta on muutenkin huolehdittava säännöllisesti kysynnän takaamiseksi.

– Mitä kunnostetumpi tila ja mitä helpommin löydettävissä, sitä suurempi on kysyntä. Nykyiset ja tulevat parkkipaikat on tärkeää saada keskitettyä yhteen kokonaisuuteen, jotta tiloja voidaan uudelleen suunnitella ja toteuttaa asiakasystävällisemmiksi.

Teksti ja kuva: Pauli Salokangas

Aiheesta lisää:

Moni suomalainen kaupunki kärvistelee hiljentyneen ytimensä kanssa. Syy on yksinkertainen: kaupat on räjäytetty ympäriinsä, eikä ostovoima riitä keskustaan.

Hämeenlinnakin on menettänyt paljon siitä vilinästä, jota esimerkiksi torilla ja Centrumin-Sokoksen korttelin kulmilla oli vielä 80-luvulla ja 90-luvun alussa. Silloin monille riitti houkuttimeksi, että ostosvalikoimat olivat keskustassa paremmat. Vaihtoehtona oli asioida pienessä kylä- tai lähiökaupassa.

Sittemmin paremmat valikoimat siirrettiin Tiiriöön, missä asiointi on toki kätevää. Tyhjät kivijalkaliikkeet esimerkiksi Keskustalossa näyttävät kuitenkin masentavan ankeilta. Ne eivät myöskään luo kuvaa elinvoimaisesta keskustasta. Tavaramäärä ihmisten kodeissa on tolkuton, joten aiheellisena pelkona on kirpputorien hyökyaalto.

Pienestäkin liiketilasta Hämeenlinnan keskustassa on maksettava vähintään satojen eurojen kuukausivuokraa. Mikäli takeita riittävästä asiakasvirrasta ei ole, varsinkin yritystoiminnan aloittamista harkitsevalle summa saattaa koitua kynnyskysymykseksi. Kiinteiden kulujen kuittaaminen kun kysyy näinä päivinä ponnisteluja jo monilta olemassa oleviltakin yrityksiltä.

Parannusta tilanteeseen lupaa Hämeenlinnan lisääntyvä nuppiluku katteen ja Engelinrannan myötä. Keskustassa asuu tällä hetkellä 6900 asukasta, mutta vuoteen 2021 mennessä lukeman on ennustettu olevan 7550. Kaiken ytimessä on kuitenkin se, että keskustasta tehdään jälleen ihmisille keskeinen paikka muillekkin kuin siellä asuville tai työnskenteleville. Tavalla tai toisella.

Kommentti: Pauli Salokangas

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.