Perjantai 25.05.2018
Nimipäivät: Urpo
Hämeenlinna
Selkeää
17°C
Tuuli: 3 m/s E
 

Hämeenlinnan Taidemuseoon avataan Rudolf Koivun näyttely

Hämeenlinnan Taidemuseoon avataan perjantaina Rudolf Koivun näyttely- Kuin silloin ennen – Lasten elämää.

Koivu kuuluu Suomen rakastetuimpiin satukuvittajiin. Hänen nostalgiset kuvansa ovat olleet vahvasti läsnä useiden sukupolvien lapsuudessa. Teokset ovat avanneet niin satujen huikean kauneuden ja kauheuden kuin aapisenkin salat. Vuosikymmenien ajan Koivun kuvia on nähty myös aikakausi- ja joululehdissä sekä postikorteissa.

Näyttely kertoo suomalaisten lasten ja perheiden elämästä 1920-1950 -luvuilla. Mukana on yli 200 Rudolfin originaalikuvitusta, jotka kertovat osuvasti ajan tavoista sekä tottumuksista. Erityisesti koulukirjoihin ja joululehtiin toteutetut lämminhenkiset ja tunnelmalliset kuvat johdattavat aikakauden arkisten aiheiden äärelle.

Perjantaina Hämeenlinnan Taidemuseoon avataan Rudolf Koivun näyttely.

Perjantaina Hämeenlinnan Taidemuseoon avataan Rudolf Koivun näyttely.

Originaalikuvitusten lisäksi näyttelyssä on mukana runsas otos ajan painotuotteita, koulu- ja satukirjoja, joululehtiä sekä postikortteja, joiden kautta Rudolf Koivun kuvamaailma on tullut laajalle yleisölle tutuksi. Koivun iki-ihanat kuvat herättävät muistoja ja virittävät keskusteluun menneen ajan elämänmenosta. Myös vanhat kodin tykötarpeet, tavarat ja lelut johdattavat aikakauden henkeen.

Rudolf Koivun (1890-1946) oma elämä on ollut kivinen. Viiden vanhana Koivu menetti isänsä ja myöhemmin äitinsä. Orpopoika asui ensin enonsa luona Pietarissa, kunnes muutti Tyrväälle isoäitinsä hoiviin. Myöhemmin tuleva taiteilija elätti itseään juoksupoikana Helsingissä, jossa hän sattumalta tapasi kummitätinsä. Täti otti pojan perheeseen ja kustansi hänelle myöhemmät taideopinnot. Uransa alussa Koivu suuntautui vahvasti maalaustaiteeseen. Myöhempinä vuosina kuvitukset veivät lähes kaiken työajan.

Rudolf Koivu oli ahkera kuvittaja. Erityisesti 1930-1940 -luvut olit taiteilijalle tuottoisia kuvistusten suhteen. Tuona aikana Koivun siveltimestä syntyi useita tuhansia kuvia, joita julkaistiin kirjojen ja lehtien sivuilla sekä postikorteissa.

Koivun kuvitukset ovat tuttuja muun muassa Topeliuksen, Anni Swanin, Jalmari Finnen ja H.C Andersenin satukirjojen sivuilta sekä lukemattomista koulukirjoista. Rudolfin ura huipentui Raul Roineen satujen kuvituksissa.

Rudol Koivu Kuin silloin ennen – Lasten elämää Hämeenlinnan Taidemuseossa 24.5-27.10.2013

Näyttelyn yleisöopastukset keskiviikkoisin klo 14.00

Kuva: Amerin Kulttuurisäätiö

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.