Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
12°C
Tuuli: 1 m/s EL
 

Hämeenlinna Big Band soittaa Sirkesaloa

Linnajazziin jo pitkään paikallisväriä tuonut Hämeenlinna Big Band on koostanut tämänvuotisen pääkonsertin settinsä Aki Sirkesalon kappaleista. Kapellimestari Jukka Pitkäsen mukaan Liisa Lipas on onnistunut sovitustyössään hyvin.

Linnajazz

Jukka Pitkänen tarttuu torveen Linnanpuiston keikalla itsekin.

– Kappaleet on saatu taipumaan big bang -muotoon oikein hienosti. Sirkesalon musiikkihan on sellaista helposti kuunneltavaa Suomi-groovea, jossa on pop- ja soulvaikutteita. Mustan musiikin vaikutus kuuluu hyvin vahvasti, Pitkänen luonnehtii.

Sibelius-opistossa trumpetinsoittoa opettava Pitkänen on kipparoinut Hämeenlinna Big Bandiä ja sen edeltäjää kymmenisen vuotta. Linnajazz on ehtinyt käydä hänelle joukkoineen tutuksi.

– Hyvähän se on, että tapahtuma värittyy myös paikallisilla esiintyjillä. Ettei kaikkea tuoda muualta, Pitkänen sanoo.

Nykyisellä nimellään orkesteri nähdään Linnanpuistossa vasta toista kertaa, sillä aiemmin nimi oli Hämeenlinnan Soitannollisen Kerhon Big Band (HSK). Nyt Vanajaveden opiston alaisuudessa toimiva orkesteri keskittyy yksinomaan musiikkiin. HSK puolestaan kohdistaa voimansa paikkansa vakiinnuttaneen ja mittavaksi musiikkitapahtumaksi kasvaneen Linnajazzin järjestämiseen.

– Se on selkeyttänyt kummankin toimintaa, mutta hyvässä yhteistyön hengessä jatketaan, Pitkänen sanoo.

Kerran viikossa yhdessä harjoitteleva orkesteri koostuu pääosin ammattimuusikoista. Toistaiseksi lainassa on jokunen soittaja myös Panssarisoittokunnasta.

– Huolettaa kovasti, miten käy soittokunnan lakkauttamisen jälkeen. Ammattimiehiä tarvittaisiin apuun, Pitkänen sanoo ja jatkaa heittäytyvänsä Linnanpuiston konsertissa itsekin porukan sekaan musisoimaan.

Apujen suhteen tilanne ei ole välttämättä täysin toivoton, sillä big band -toiminta on Hämeenlinnassa pieneksi kaupungiksi suhteellisen vireää. Orkestereita on kaikkiaan kolme: Hämeenlinna, Vanaja ja Sibop.

Pitkäsen johtama parikymmenhenkinen poppoo esiintyy kesällä myös Työväen musiikkitapahtumassa Valkeakoskella. Linnanpuiston konsertissa 14. heinäkuuta orkesteri on vuorossa ensimmäisenä. Solistina on hämeenlinnalaislähtöinen, sittemmin helsinkiläistynyt Henri Savolainen.

– Toivottavasti Hikinen iltapäivä toteutuu muutenkin kuin lavalla, Pitkänen sanoo. Myös Punatukkainen olisi istunut maisemaan, mutta se jäi valitettavasti ohjelmiston ulkopuolelle.

Pitkänen aikoo seurata tapahtumassa myös muita esiintyjiä parhaansa mukaan.

– Konserteissa käyminen kannattaa aina. Live-keikat ovat ainutlaatuisia, eikä tallenteilta välity kaikki. Esimerkiksi jazz perustuu sellaiseen soittajien väliseen vuorovaikutukseen, että sitä on ilo seurata.

Teksti ja kuva: Pauli Salokangas

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.