Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Kansainvälinen näyttelyosio täydentämään Museo Militariaa

Museo Militariassa avautuu kansainvälinen näyttelyosio lauantaina 25.10. Museo Militarian uudessa näyttelyosiossa esitellään tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien sekä yleisesti Puolustusvoimien kansainvälistä toimintaa 1950-luvulta nykypäivään asti. Museon perusnäyttelyn 3. kerrokseen sijoitettu näyttely koostuu teksti- ja kuvatauluista, kansainväliseen toimintaan liittyvästä esineistöstä, näyttelyyn rakennetusta tarkastuspisteestä vartijoineen sekä tv-näytöllä pyörivästä kuvaesityksestä.

Suomalaisia rauhaturvaajia Afganistanissa. Kuva (c) Puolustusvoimat.

Suomalaisia rauhanturvaajia Afganistanissa. Kuva (c) Puolustusvoimat.

Materiaalia näyttelyyn on saatu Puolustusvoimien Kansainvälisestä Keskuksesta, Sotamuseolta, Suomen Rauhanturvaajaliitto ry:ltä ja Kanta-Hämeen Rauhanturvaajat ry:n jäseniltä. Näyttelyn viestikalusto kuuluu museon omiin kokoelmiin.

Museo Militarian kolmesta aselajista näyttelyssä korostuvat pioneeri- ja viestiaselajien toiminta. Miinojen ja räjähtämättömien ammusten sekä rakentamistöiden vuoksi kansainvälisissä operaatioissa on tarvittu pioneerikoulutettuja miehiä aselajin suhteellista osuutta enemmän. Suomalaisten kriisinhallinta- ja rauhanturvaoperaatioissa harjoittama raivaustoiminta sekä humanitaarinen miinanraivaus onkin ollut laajamittaista. Suomalainen raivaamisajoneuvo RAISU oli ensimmäinen YK:n perusteelliset kokeet läpäissyt raivausajoneuvo maailmassa.

Tykistöjoukkoja Suomesta ei ole lähetetty kansainvälisiin tehtäviin, mutta Satakunnan Tykistörykmentillä ja Niinisalon tykistövaruskunnalla on ollut tärkeä rooli suomalaisten YK-joukkojen kouluttamisessa ja huoltamisessa. Viime vuosina Niinisalossa on myös järjestetty koulutusta eri maiden sotilaille, jotka tukevat Afganistanissa maan kansallisarmeijan koulutusta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.