Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

70-VUOTIAS: Aulis Passila on rakentanut Suomea kuudella vuosikymmenellä

Yrittäjä Aulis Passila täyttää 70 vuotta 29.4.2017. Passila sanoo, että jäisi eläkkeelle jos se yrityksen toiminnan jatkumisen kannalta olisi mahdollista.

Hattulalainen nosturiyrittäjä Aulis Passila hallinnoi Hämeenlinnan Moreenissa hallia, jossa aiemmin toimi lasertyöstöön ja -hitsaukseen erikoistunut yritys. Suhdanteet ovat 2000-luvulla heilutelleet niin korkean teknologian yrityksiä kuin rakennusalaakin, ja Aulis Passila on elänyt näiden suhdanteiden armoilla aina 1960-luvulta asti.

Ensi viikon lauantaina seitsemänkymppisiään juhliva, entisessä Tyrvännön kunnassa syntynyt Passila on työskennellyt rakennusalalla lähes 50 vuotta josta yrittäjänä liki 40 vuotta.

? Armeijan jälkeen, vuonna 1968 menin töihin Myntille Turkuun ja siellä tutustuin myös nostureihin. Se oli kovan työttömyyden aikaa, eikä töitä meinannut saada oikein mistään, hän muistelee.

Samaan hengenvetoon hän kertoo, että siihen aikaan tehtiin niitä töitä mitä saatiin, miellyttivät ne tai ei.

? Äiti pisti minullekin postimerkin perseeseen 14-vuotiaana ja kotoa pois, ennen armeijaa karjakkona työskennellyt Passila murjaisee.

Vuoteen 1978 asti hän työskenteli vieraan leivissä. Tutuksi tulivat lähinnä raskaan teollisuuden halliasennukset, joskin joukkoon mahtui myös tuolle ajalle tyypillisiä aluerakennuskohteita.

? Suurin urakka oli 21 kerrostaloa ja päiväkoti, hän kertoo.

Yrittäjäksi Passila kertoo lähteneensä hieman sattuman kautta, vaikka sanookin olevansa aika harkitsevainen ihminen. Pontimena pomonpaikasta ja lakisääteisistä lomista luopumiselle oli urakka, joka lopulta ei toteutunutkaan. Kun töistä kuitenkin oli tullut irtisanouduttua ja nosturi hankittua, ei tietä takaisinkaan ollut.

? Töitä löytyi, mutta oli se kovaa aikaa, välillä oltiin lähes nälkäkuoleman partaalla, Passila sanoo.

Aulis Passila ja yhä käytössä oleva kotimainen, 70-tonninen vuosimallin 1985 Lokomo-autonosturi.

Hattulaan rekisteröity Nosto ja Asennus Passila Oy oli aikanaan Suomen suurin asennusliike jolla oli 42 työntekijää.

? Tällä hetkellä meitä on minä, poikani Jukka ja kaksi ulkopuolista työntekijää. Kolme tarvittaisiin lisää, mutta työntekijöitä ei saa mistään. Oikeus ja kohtuus olisi, että seitsemänkymppinen saisi jo olla eläkkeellä, pohtii Aulis Passila.

Toimettomuus on Passilan mukaan tehty Suomessa liian helpoksi. Hän kertoo muun muassa saaneensa Hattulan kunnalta kolmen mahdollisen työntekijän tiedot, joista pari laski suoraan, että kotona työttömänä oleminen on tulojen kannalta yhtä kannattavaa kuin työnteko.

? Yksi meinasi tulla katsomaan työpaikkaa, muttei kuitenkaan tullut. Työhalukkaillekin jopa kuorma-auton kuljettamisen lupaprosessit ovat takavuosiin verrattuna kohtuuttoman raskaat, Passila sanoo.

Oman onnensa seppä Passila on myös sitä mieltä, että vaikeiden aikojen koittaessa yhteiskunta ei yrittäjän avuksi tule.

? Näihin vuosiin mahtuu nousuja ja laskuja. Rakennusalan suhdanteet ovat olleet jyrkkiä kuin pyramidi, ensin kovaa ylös ja sitten syöksymällä alas. Yhteiskunta ei auta yrittäjää vaikeuksien tullen yhtään, hän sanoo.

Nosto ja Asennus Passilan katse on tulevaisuudessa, mistä todisteena Moreenin hallissa työvalmis, Italiassa tänä vuonna valmistettu 240-tonninen asennusnosturi.

Eivätkä hyvät suhdanteetkaan tuo automaattisesti töitä.

? Nytkin Hämeenlinnassa rakennetaan enemmän kuin koskaan, mutta kaikki nosturit tulevat muualta niin halvalla, ettei kehtaa sanoa.

Nosto ja Asennus Passilan työt ovat nykyään monipuolisia, joukkoon mahtuu niin teollisuuden kuin yksityistenkin rakentajien toimeksiantoja. Yrityksensä omistaja ja toimitusjohtaja itse pitää kuntoaan ja työvirettään yllä liikunnalla ja musiikilla.

Tämän teeman ympärille on rakennettu myös hänen tasavuosijuhlintansa, jota käynnistellään Lopella ampumaradalla ja lentopallon peluulla Juteinikeskuksessa. Lauantain juhlissa Verkatehtaan Vanaja-salissa nautitaan paitsi musiikista, myös Passilan tyttärentyttärien, maajoukkuevoimistelija Amanda Virkkusen ja tankotanssija Janette Virkkusen esityksistä.

? Paljon täällä Hämeessäkin valitellaan, että ihmiset eivät liiku. Haluan näyttää, mitä seitsemänkymppinen voi vielä tehdä. Julkisten liikuntapaikkojen käytön pitäisi mielestäni olla maksutonta kaikille, hän perää.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.