Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 
Talle

Talle Kilpeläinen

Olen naispuolinen Peter Pan - onnellinen on se, jolla on lapsenmieli tallella! Jaksan puhua loputtomiin Mauri Kunnaksen kirjoista, gerbiileistä, retkieväistä, Takuumiehistä, Lucky Lukesta ja Nyrok Citystä. Ja teatterista !! Teatteri on suurin intohimoni, katsomon puolelta tosin.

Kotisivu | Twitter

Nyhjätään tyhjästä

Improvisaatio on hyvin jännä teatterimuoto. Itse sain siihen ensikosketuksen parikymmentä vuotta sitten, kun Ryhmäteatterin legendaariset Nyhjää tyhjästä – liveshowt tulivat kaiken kansan nähtäville teeveen välityksellä. Muutama jakso lienee uusittu, mutta olisi eräänlainen kulttuuriteko, jos kaikki jaksot koostettaisiin dvd-muotoon. Missä sellainen muuten viipyy? Muistelen lämmöllä etenkin Kari Heiskasen veistenterävää ajatuksenjuoksua, Vesa Vierikon jenkkaa maansamyyneestä miehestä ja nuorta Martti Suosaloa hermoilemassa sananlaskujen parissa.

Livenä olen aiemmin nähnyt parikin kertaa Mitä sais olla?-porukan juttuja; kyllähän Jussi Lampi, Ville Virtanen ja Kari-Pekka Toivonen homman osasivat ja hauskaa piisasi. Illat koostuivat lyhyistä sketseistä, joihin yleisö pääsi osallistumaan oikein kunnolla, esim. valmiita lauseita kirjoitettiin paperille ja niitä näyttelijät sitten vetivät taskuistaan. ”Mitä sais olla?” taisi pyöriä telkassakin vuosia sitten samalla nimellä ja samalla miehityksellä, jos muistan oikein. Vedetään hatusta-ohjelma taas toi ruutuun uuden sukupolven ja tervetullutta hupailuahan se on kyllä, tosin liian pitkitettynä ei oikein toimi sekään formaatti.

Improilu on parhaimmillaan livenä ja olen nyt lyhyen ajan sisällä nähnyt kolmen eri porukan kokoillan improvisoituja näytelmiä. Yleisö antaa siis aiheen ja muutaman lisävinkin ehkä, ja sen jälkeen porukka luo tyhjästä pitkän parituntisen näytelmän. Kiintoisaa.  Alan pioneeri Stella Polaris vieraili Hämeenlinnassa muutama kuukausi sitten ja vietimme silloin erikoiseksi muotoutunutta Siivouspäivää. Nuorten teatteriammattilaisten Riskiryhmä vieraili Verstaalla peräti neljänä eri iltana, itse olin paikalla ensimmäisessä vedossa ja silloin vietettiin sikafarmarin viiskymppisiä. Tuorein hommeli suuntautui Kansallisteatteriin, jossa reactori-ryhmä vierailee kymmenen kertaa Tämähän on klassikko!-nimisellä esityksellä. On kymmenen näyttämötaiteen klassikkoa, joista sitten tietynlainen ”klassikkopyörä” valitsee illan näytelmän ja sen teemoihin pohjautuen illan näytelmä sitten muodostui. Perjantaina nähtiin vähän erilainen Frankenstein, ei lainkaan hassumpi versio! Yhteistä näillä kaikilla porukoilla oli se, että oli erittäin kiinnostavaa seurata nimenomaan sitä, miten paljon näyttelijät luottivat toisiinsa ja uskalsivat heittäytyä ja ottaa riskejä.

Hämeenlinnan teatterikin improili kerran Suistolla, ja hauskaahan sekin oli. Miksei useamminkin? Mielestäni improhommia voisi olla näillä kulmilla vaikka kuukausittain. Se toisi tunnettuutta ja ”faneja” lisää. Suistolla, Verstaalla, jossain ravintolassa? Tomaattifestareiden yhteydessä myös voisi olla ainakin joku improhomma? Anyone?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.