Maanantai 25.06.2018
Nimipäivät: Uuno
Hämeenlinna
Pilvistä
16°C
Tuuli: 3 m/s PI
 
Talle

Talle Kilpeläinen

Olen naispuolinen Peter Pan - onnellinen on se, jolla on lapsenmieli tallella! Jaksan puhua loputtomiin Mauri Kunnaksen kirjoista, gerbiileistä, retkieväistä, Takuumiehistä, Lucky Lukesta ja Nyrok Citystä. Ja teatterista !! Teatteri on suurin intohimoni, katsomon puolelta tosin.

Kotisivu | Twitter

Katsojan kultaiset säännöt

Muutaman kerran olen todella suivaantunut kanssayleisön käyttäytymiseen esityksen aikana, joten lienee ajankohtaista tehdä tämä blogikirjoitus, josko vaikka joku tuntisi piston sydämessään ja käyttäytyisi seuraavalla kerralla toisin. Siivousprojektini tiimellyksessä käsiohjelmien joukosta löytyi ”Katsojan kultaiset säännöt”-lappunen, jonka olen napannut mukaani Kansallisteatterista. En tiedä löytyykö näitä netistä mistään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Laitan tähän sanasta sanaan lappusen viestin, eli joukossa ei ole omia mielipiteitäni, kaikesta olen toki samaa mieltä! Teatterietiketin laadinnassa ovat olleet mukana Vallilan ala-asteen oppilaat.

MITÄ TEATTERISSA SAA EHDOTTOMASTI TEHDÄ :

* tule ajoissa paikalle, myöhästyneenä pääset mukaan vasta väliajalla

* jätä takit ja hatut vartioituun naulakkoon esityksen ajaksi

* jätä reput ja eväät naulakkoon

* ole huomaavainen kanssakatsojille, tule ilman vahvoja tuoksuja

* tee väliaikatarjoilusta ennakkotilaus, niin vältyt jonottamiselta

* löydä ajoissa oma istumapaikkasi

* sulje kännykkä, kaikki soittimet ja pelit

* valokuvaaminen ja esitysten nauhoittaminen ei ole sallittua

* juttele vierustoverille vasta väliajalla

* naura, jos esitys naurattaa ja itke, jos esitys itkettää

* nauti väliaikavirvokkeita vain teatterin lämpiöissä

* jätä rapisevat makeiset kotiin

* väliajalla voi käydä naisten/miestenhuoneessa

* jos pidit esityksestä, näytä se taputtamalla, voit myös huutaa ”Bravoo!” tai nousta seisomaan ja taputtaa

* jos haluat, voit lähettää kiitokset näyttelijöille, vaikkapa kukkia

* nauti ainutkertaisen elävän esityksen taiasta

Että näin! Itseäni häiritsee suunnattomasti se, että monella on tapana jatkaa juttelua ja pulinaa vielä siinä vaiheessa kun valot himmenevät. Itselleni esitys alkaa aina jo silloin eikä vasta ensimmäisen repliikin lausumisen jälkeen. Moni kuvittelee, että siihen asti voi jatkaa omaa juttelua … Ärsyynnyn myös siitä, että muutamilla on tapana kommentoida tapahtumia vierustoverilleen ääneen kesken esityksen! Tämän joutaa tehdä väliajallakin. Ja sitten se kännykän käyttö… Lienee itsestäänselvää pistää kännykkä kokonaan pois päältä, sillä mitä hyötyä on pitää sitä edes äänettömällä? Olen nähnyt ihmisten tutkivan esim. tekstareita kesken esityksen ja hienosti kännykkä valaisee kasvot ja näkyy näyttämöllekin mainiosti kuulemma. Joskus puhelin on soinut ja siihen on jopa vastattu, kesken hautajaiskohtauksen. Väliajalla kännykän voi laittaa päälle, kunhan muistaa sulkea sen sitten uudestaan tultuaan takaisin paikoilleen. Ja ne rapisevat makeiset voi todellakin syödä jossain muualla. Teatteri ei muutenkaan ole mikään eväidensyöntipaikka! Joskus yskänkohtaus yllättää (itselläkin usein) , se on inhimillistä ja sille ei voi mitään, mutta yskänpastilliksi kannattaa valita jotain muuta kuin paperipäällysteisiä kurkkukarkkeja.

Jos tulee mieleen vielä muuta, saa kommentoida vapaasti… Niin ja mikähän taika siinä muuten on, että lähes poikkeuksetta ne rivin keskimmäisillä paikoilla istuvat saapuvat saliin viimeisenä !?

2 kommenttia

 1. leila leppänen:

  ..kyllä..olen samaamieltä… Talle,sinun kommenttisi pitäisi julkaista paikallisissa lehdissäkin…jospa ”kolahtaisi” joillekin.. :)

   
 2. Talle
  Talle:

  Ei tätä kai oikein pysty lehdessä julkaisemaan ainakaan nimissäni, kun tekstiosa on muiden käsialaa? Aiheesta saisi kyllä yleisönosastokirjoituksen aikaiseksi…

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.