Tiistai 21.11.2017
Nimipäivät: Hilma
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-1°C
Tuuli: 3 m/s PPI
 
pinjansiemen

Blogia kirjoittaa 16-vuotias tyttö, joka opiskelee ammattikoulussa leipuri-kondiittoriksi ja siinä samalla lukee ylioppilaaksi. Blogi käsittelee minun elämää ja harastuksia. Julkaisen tässä blogissa hyväksi koettuja reseptejä, joita olen kokeillut tai itse kehittänyt.

Runebergin tortut

Tänään loppui ammatillinen jakso ja maanantaina alkaa taas lukio. Tuntuu hassulta, että olen odottanut lukio-jaksoa tosi pitkään ja nyt tuntuu siltä, että olisi joku loma tai jotain..? Eiköhän se sitten maanantaina taas selviä miltä tuntuu olla lukiossa ja opiskella ”kunnolla”.

Ammatillisessa ollaan nyt aika paljon leivottu laskiaispullia ja runebergin torttuja on myös tullut tehtyä. Nyt kotona sitten päätin myös tehdä omalla reseptillä ko. torttuja.

isompi kuva tortuista

Runebergin tortut (noin 16 kpl)

  • 80 g manteleita
  • 110 g pipareita
  • 175-200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl jauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 3/4 dl maitoa
  • vadelmamarmeladia

 

  • laimennettua appelsiinimehua
  • vadelmamarmeladia
  • ~ 1 dl tomusokeria
  • ~ 2 tl sitruunamehua

Jauha mantelit ja piparit hienoksi monitoimikoneessa.

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaardemumma ja jauhetut piparit ja mantelit. Sekoita kuivat aineet voi-sokeri vaahtoon. Lisää maito.

runebergintorttuja tekemässä

Annostele taikina muffinivuokiin (muista jättää kohoamisvara!). Paina taikinaan syvennys vedessä uitetulla sormella. Laita lusikoilla/pursottamalla hilloa jokaisen muffinin keskelle. Paista 175 °C noin 20 min, tai kunnes leivokset ovat kauniin ruskeita.

tortut täytetty vadelmilla

Heti uunista tullessaan kostuta leivokset appelsiinimehulla. Anna jäähtyä ja laita vadelmamarmeladia pieni nökäre leivoksen keskelle. Lisää tomusokeriin tipoittain sitruunamehua kunnes syntyy paksuhko tahna. Pursota (lusikkakin käy ihan hyvin) rengas hillon ympärille.

tortut saaneet pomadan

*Minulla ei nyt sattunut olemaan vadelmahilloa kaapissa, joten keittelin itse vähän hillon tapaista (vadelmia ~2 ½ dl, vähän hillosokeria ~½dl, vettä, limeä).

*Alkuperäisessä reseptissä laitetaan taikinaan kaurakeksejä, mutta minä laitan näihin ne kaappiin jääneet, pölyä keräämään, kivikovat piparit.

*Gluteenittoman version saat kun laitat gluteenittomia pipareita/keksejä ja jauhoina 50/50 mantelijauhoja ja riisijauhoja. Itseasiassa nämä tortut on gluteenittomia, ja toimii hyvin!

*Laitoin siksi voihin noin-määrän, koska nämä ovat melko rasvaisia, ja uskon, että vähempikin riittäisi. En ole itse kokeillut vähemmällä määrällä.

*Leivosten ”sisään” (ennen paistamista) laitoin pelkkiä vadelmia hillon sijaan. Toimii hyvin, koska leivos on itsessään jo niin makea, niin hilloista ei sitten tule vielä lisää sokeria.

valmiit tortut

 

Pinja Vekka

2 kommenttia

  1. Maija Isokorpi:

    No niin, no niin … Uskotaan, uskotaan, jotta hyviä ovat !! :D .. Kaipa torttuja täytyy vääntää, sillä olen jo nähnyt muutamana yönä unta niistä – ja nyt sit bloggasit aiheesta .. Iloista opiskelua siis tiedossa lukiojakson verran !!

     
    • pinjansiemen
      pinjansiemen:

      Toivottavasti tortut onnistuivat! Kiitos, tsemppiä tarvitaan ;) Onhan tämä ihan mukavaa vaihtelua, mutta aika rankkaa jo ensimmäisen viikon jälkeen.

       

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.