Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 
Mia Huu

Mia Huu

Olen hieman vanhasieluinen nuori, jonka päätä riepottelee joka yö tuhannet ajatusmyrskyt. Osia myrskyistäni tai muista kommelluksistani aion jakaa täällä. Tykkään: kissoista, teestä, runoista, kirjoista, kirjoittamisesta, maalaamisesta, seikkailemisesta, kauneudesta, tatuoinneista, rakkaudesta, filmikamerastani ja syvällisistä keskusteluista aamuyön hetkinä.

Vartalohäpeä

Media surettaa minua.

Kauneusihanteet surettavat minua.

Vartalohäpeä surettaa minua.

Tykkään saarnata median luomasta kauneusihanteesta. Kauneusihanteesta, joka on lähes mahdoton täyttää käymättä edes yhdessä plastiikkakirurgisessa toimenpiteessä. Kauneusihanteesta, johon kuitenkin valtaosa nuorista (ja miksei vanhemmistakin) naisista vertaa itseään.

Uskoisin kaiken alkavan yläasteelta.  Pojat, jotka eivät erota silikonirintoja aidoista tai ylipäätänsä leikattua vartaloa leikkaamattomasta, usein huomaamattakin asettavat tytöille  paineita ulkonäöstään. Toiset tytöt pysytyvät ohittamaan moiset vaateet olankohautuksella, mutta toiset taas, heikommalla itsetunnolla varustetut, jäävät murehtimaan omaa vartaloaan. Tytöt osaavat olla julmia myös toisilleen, arvostelua ei suinkaan tule vain vastakkaisen sukupuolen suunnalta. Sama koskee myös poikia, mutta omien havaintojeni mukaan ulkonäköpaineet kohdistuvat (ja ehkä myös vaikuttavat) useimmin tyttöihin, jonka takia käsittelen asiaa siitä näkökulmasta.

Enkä nyt puhu vain painosta tai vartalonmuodosta, vaan kaikesta mahdollisesta mitä vartaloon kuuluu. Kaikkien ruuminosien muodot, koot ja yleinen ulkonäkö on arvostelun alla. Ja kun ihmiset sitä jatkuvaa arvostelua joutuu kuuntelemaan, kun itseään verrataan median meille syöttämiin epäaitoihin kuviin ja leikattuihin vartaloihin, alkavat ihmiset helposti häpeämään omaa vartaloaan.

Minut tekee surulliseksi lukea 13-vuotiaiden tyttöjen kirjoituksia netissä (tai kuulla ohimennen kadulla), miten elämä olisi täydellistä, jos he näyttäisivät ihailemiltaan näyttelijöiltä, malleilta tai muilta julkisuuden ihmisiltä. Surullisemmaksi minut tekee se, etteivät ne tytöt kovinkaan usein tiedä, miten paljon kuvia muokataan ja kuinka moni heidän ihailemista ihmisistä on maannut plastiikkakirurgin pöydällä.

Vihan minussa herättää se, kuinka monet tytöt eivät koe olevansa arvokkaita, rakastettavia tai riittäviä, koska jokin osa heistä ei täsmää median luoman kauneusihanteen kanssa. Ja kuinka nopeasti ne riittämättömyyden ja arvottomuuden tunteet muuttuvat häpeäksi tai vihaksi omaa vartaloaan kohtaan. Kun taas häpeä ja viha ajavat ihmisen muuttamaan itseään epämääräisin keinoin ”paremmaksi” tai pahimmillaan lamaannuttavat ihmisen.

Plastiikkakirurgia (muissa tapauksissa kuin epämuodostumien tai vammojen korjaamisessa), itsensä näännyttäminen nälkään tai epämääräisten tuotteiden, jotka lupaavat muutoksia vartaloon,  tilaaminen netistä ei ole ratkaisu. Kauneuden näkeminen kaikessa ja kaikissa, sekä itsensä arvostaminen ja rakastaminen on. Ihminen, joka on itsensä kanssa sinut, on kaunis, näytti ulkoisesti miltä tahansa.

Me kaikki kun olemme paljon enemmän kuin ulkonäkömme.

2 kommenttia

 1. Inkeri Valtonen:

  Kiitos, olet puuttunut erittäin tärkeään asiaan. Olen tehnyt kosmetologin työtä yli kolmekymmentävuotta ja näen miten suhteemme ulkonäköön ja itseemme vääristyy vauhdilla. Enää ei vaan muoti-ja kosmetiikkateollisuus kauppaa mielikuvia, vaan mukana on nyt lääketiede ja lääkefirmat. Vaatimukset ulkonäköä kohtaan ei tyydytetä enää ripsivärillä, tai huulipunalla, vaan pelissä on kirurgian keinot jotka maksavat useita tuhansia.
  Lehdistä ja netistä pitäisi löytyä paljon enemmän tämän tekstin tyyppisiä kirjoituksia, jotka kertovat ulkonäkökulttuurin toista puolta.
  Ihmisen kauneus tulee aina pään sisäpuolelta ei sen pinnasta. Jos ihminen on ilkeä ja sivistymätön sen näkee aina kasvoista, sitä ei peitä paraskaan kirurgia. Pahantuulinen, kylmä ihminen ei ole koskaan kaunis.

  Inkeri Valtonen

   
  • Mia Huu
   Mia Huu:

   Kiitos sinulle!

   Uskon hyvin, että ammatissasi näkee muutoksen, kun kauneuden kanssa olet tekemisissä. Itse olen huomannut muutoksen tarkkailemalla ympäristöä ja keskustelemalla erilaisten ihmisten kanssa aiheesta. Viikonloppuna juuri kuulin, että on olemassa Botox-etkoja, että ennen kun lähdetään juhlimaan, mennään porukalla ottamaan Botoxia naamaan. En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. On surullista, etteivät ihmiset arvosta ja kunnioita omaa kehoaan sen vertaa, että antaisivat sen olla sellainen millainen se sitten onkaan.

   Epäilen, että ihmisten suhtautuminen omaan kehoon ja itseensä liikkuu koko ajan kierompaan ja huonompaan suuntaan. Samalla tottakai nousee näitä ”vastarinta”-liikkeitä, body positive-blogeja ja muunlaista toimintaa myös. Suomessa en ole vastaavaan toimintaan kauheasti törmännyt ja ajatuksena olisikin valmistaa jonkinlaista lehtiötä terveestä minäkuvasta yläasteille terveydenhoitajan vastaanotolle jaettavaksi. Muuten meillä on pian käsissämme plastiikkakirurgin pöydällä valmistettu ”täydellinen” ja täysin omanarvontunnoton sukupolvi.

    

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.