Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 
Lissu

Lispetti Jormanainen

** Uranainen, aina vähän kuusessa. * Kun kiire on kova, ehtii silti syödä korvapuustin. * Oikeinkirjoitussäännöt ja pedanttisuus ovat yliarvostettuja asioita. Tärkeintä on elää ja voida hyvin, ja näinhän me teemme!

Kaunis Helena ja Nyhvä-Orlando

 

 

Onhan se vähän niinkin, että jos matkustaa Kreikkaan kesäksi, tulee katsottua väkisinkin DVD:ltä elokuva Troija. Ja niin me Kajsan kanssa tehtiin.

Ongelmia elokuvien kanssa ovat mm.:

* kuinka erottaa sotivat osapuolet toisistaan

* kuinka erottaa eri (mies)näyttelijät toisistaan

* kuinka pysyä juonessa mukana, koska juuri mykeneläisten, spartalaisten ja muiden odysseiojen saagojen oppitunneilla oli aina kevät eikä niille tullut mentyä

 

Onneksi kuitenkin Akilleen kantapää ja Troijan hevonen/Helena olivat ihan vähän tuttuja. Ahaa..Troija oli nykyisessä Turkissa.

Muinaisissa sotaleffoissa (no, kaikissa sotaelokuvissa) pitäisi olla eri versiot ja leikkaukset nais- sekä mieskatsojille. Naisille leikattaisiin vain viitteelliset kohdat katsella pitkästyttäviä taistelu- ja teurastuskohtauksia. Ne voisi ohittaa nimellisellä symbolilla ja palautua takautumien kautta Brad Pittin likimain alastomaan vartaloon. Kamera on aina joka tapauksessa pilannut kohtauksen näyttämällä kuvakulmat jotenkin navasta ylöspäin zoomaamalla. Minä ja Kajsa mielellämme olisimme katselleet Pittin öljyllä hikoilevaksi meikatusta vartalosta muutakin kuin paljaan pakaran.

Ja miksi pitää seistä jalat harallaan, kun odottaa vihollista tulevaksi?

Ja miksi sankari kuolee aina hirveän kauan?

Miksi se juttelee? Tai itkee? Huohottaa??

Miksei kerrota mitä sen jälkeen tapahtuu??? Leffa vain loppuu. Hitsi.

Ja miksi sankarit juovat aamiaisella viiniä? Viiniä! Ehkä kamalaa antiikkista punkkua saviruukusta? Kreikka nyt ei varsinaisesti ole mikään viinien erityisosaaja. Vai mitä sanot pihkanmakuisesta Retsinasta? Yök? Vai nam, maistuu aivan lomalle?

Mikäli et ole katsonut vielä Troijaa, suosittelen. Muistisääntönä sanoisin, että kreikkalaiset (tai mitä ne silloin olivatkaan mykeneläisiä, ithiacalaisia..) erottaa troijalaisista yksinkertaisesti. Kreikassa ei ole koskaan osattu tehdä lattiaharjoja. Mutta he ovatkin somistaneet niillä kypäränsä. Troijalaiset taasen tunnistaa kypärän irtoletistä. He ovat tainneet keksiä hiuspidennykset.

Kumpi nyt on historiallisesti hyödyllisempi keksintö? Täällä suditaan yhä harjan näköisillä vempaimilla lattiat ’puhtaiksi’ ja sitten mopataan. Meillä pohjoisissa sivistysvaltioissa, joissa troijalaissotien aikoihin keksittiin haapio (josta kehiteltiin ahkio eli pulkka ja siitä sitten joulupukinmaa?), käytetään imuria.

Nimim. ei kysyvä tieltä eksy eli

 

<3 Lispetti

PS. On myös superärsyttävää, kun välimerellisissä (sama japanilaisissa, afrikkalaisissa tai intialaisissa) elokuvissa puhutaan englantia. Englanti kuuluu vain Rambolle. Kaikki intellektuellit katselevat ranskalaisia älymystöleffoja (paitsi niitä joihin on eksynyt globaali neurootikko Woody Allen). Troija olisi luullakseni pitänyt jutella muinaiskreikaksi ja sen murteilla. Kyllä Brad Pitt sen verran olisi voinut puhista ulkomaaksi.

PS2. Mä mitään Pittiä kuolaa. Karvattomiksi vahatut äijät näyttävät lähinnä pakastebroilerilta, jolle on istutettu ihmisen blondattu pörröpää ja jalat sammakolta. Ja ne pakaratkin näyttävät lähinnä J. Loulta lainatuilta..haloo..miehellä???

PS3. Taisin ymmärtää leffan väärin?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.