Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
12°C
Tuuli: 1 m/s EL
 
Lissu

Lispetti Jormanainen

** Uranainen, aina vähän kuusessa. * Kun kiire on kova, ehtii silti syödä korvapuustin. * Oikeinkirjoitussäännöt ja pedanttisuus ovat yliarvostettuja asioita. Tärkeintä on elää ja voida hyvin, ja näinhän me teemme!

It’s hip to be square

 

.. Huey Lewis lauloi niin 80-luvulla. Mitä silloinen minä ajatteli laulun viestistä? On muotia olla kulmio, neliö, risuaita, tori/aukio, tavallinen.. Hyi kamala, tavallinen! Ei kukaan nuori ole tavallinen vaan erittäin erikoinen. Tässä tapauksessa nuori on alle 30-vuotias. Oikeasti, tuskin ajattelin mitään, rallattelin menemään.

Tapio, kollegani, on kävelevä ja kahvia ryystävä musiikin ensyklopedia, todellinen kaikkien musa-asioiden aarrearkku. Tiedäthän tyypin? Sellainen, jolla on koska tahansa lyödä pöytään knoppitietoa jonkin bändin basistin lempiruokalistoista, anekdooteista sekä myöhemmistä yhteyksistä tuottajana.

Tapion kanssa päädymme usein vertailemaan suosikkejamme tylsän kokouksen jälkeen jommankumman työhuoneeseen. Silloin on YouTubella kysyntää. Minä ja assarini Fanni potkaistaan kengät pois jaloista, Tapio löysää skragaansa ja kaataa meille kahvia. Välillä pistämme tanssiksi.

Siinä, missä minä pystyn vetäisemään hihasta 70-luvun MUDin, Rubettesin ja BCR:n jäsenten nimet ja Suomen keikat sekä yksityiskohtia asukokonaisuuksista, Tapio nokittaa kummallisilla chansoneilla ja Vysotskilla.

Demis Roussos oli kuitenkin kummankin kuuntelussa. Eräänäkin jouluna kuuntelimme serkkuni joululahjapaketista kähvellettyä Demisin vibraa Forever and ever kyllästymiseen asti. Emme enää jouluaaton jälkeen jaksaneet.

Fanni kuunteli tuolloin vielä Mörrimöykkyä. Se on aika kova kuitti. Nieleskelimme Tapion kanssa hetken.

Olen aina pitänyt ihmisistä, jotka aiheuttavat hymynkareen huulilleni ja rakastan heitä, jotka saavat minut hohottamaan. Musamaku ratkaisee? Ei nyt sentään.

Vivin kanssa istuimme nuorena usein Kalliossa, hämäräperäisessä kuppilassa näin jälkikäteen ajatellen, kuuntelemassa jukeboxista Sleepy Sleepersiä. Sain tingittyä äitini hakemaan älppärin Maxi-marketista, koska nimi oli vetävä: Sinulle Äiti.

En saanut levyä, sain viikon kotiarestia. Äiti oli vihainen, koska olin nolannut hänet julkisesti laittamalla hänet ostamaan niin rietasta levyä. Kansikuvitus ratkaisi, ei sisältö. Myöhemmin äiti leppyi ja nauroimme yhdessä The Mopot Showta ja Born in the S.A.V.Oa. 80-luvulla äiti lähti kanssani Sliipareiden keikalle ja jutteli Mato Valtosen kanssa.

80-luvulla harrastin aktiivisesti tanssia. Kuuntelin listaa: Prince, Donna Summer, Jennifer Rush, Tšaikovski etenkin Joutsenlampea, Grandmaster Flash,  Peter Gabriel, Eddie Grant, Bob Marley, Cindy Lauper, musikaaleista Cats ja Porgy and Bess soivat, samoin kaikki, korostan KAIKKI Motownin (eivätkä kaikki olleet silloin vielä klassikoita!) käsiini saamat levy.

Ohitin täysin Bruce Springsteenin, koska kaikki vouhottivat hänestä. Liian ilmeistä kuunneltavaa.

Makasin Rodoksen rannalla bilettämisestä nääntyneenä 1984  ja laitoin Viviltä lainaamani kasetin Walkmanin korvalappustereoihin.  Boorinthöjuuesei..ja siitä se sitten lähti. Ostin kaikki Rodoksella tarjolla olleet älppärit, Nebraska, Greetings from Asbury park ja Darkness on the Edge of Town. Loput ostin Suomesta ja kun Sanelma kantoi muuttokuormassa kaikki älppärini uuteen kotiinsa, löytyi sieltä kaksi kappaletta Tunnel of Love’a. Miksi niitä oli kaksi – ei hajuakaan.

Springsteenin karismaa en osaa selittää. Hänen lyriikkansa ovat simppeleitä, muminan selkeyttäjäksi tarvitaan painetut sanat. Silti kaikkein ravisuttavin ihmisenäheräämisenhetkeni ei ole Born to run vaan Badlandsin ‘ Poor man want to be rich, rich man want to be king, and king ain’t satisfied till he rules everything ’. Vai oliko se men vai peräti human? Siitä tasan alkoi laululyriikoiden kuunteluepisodini ja ahneus runouteen.

Miehille, jotka eivät osaa sanoa sitä runollisesti, suosittelisin olemaan kuulolla. Etsi naisesi lempiartisti, mieti, mikä viesti on piilossa JA yritä edes.

Jos artisti laulaa:

’I swear I’ll drive alla night just to buy you some shoes.

And  to taste your tender charms, And just wanna sleep tonight again in your arms.’

Aina niin ihana Sami Saari loihe lausumaan, Top1 suomalaisista biiseistä, ja jatkaa sanoin:

’Väsyttä, voit sä hellittää

en jaksa sua nyt selättää.

Jos huomiseen voit odottaa

niin saat parempaa.

Yrittää en enempää

voi tänään, koeta ymmärtää.

Nukutaan ja otetaan

uudestaan (taas) aamulla..

Olet pulassa, jos et ratkaise yhtälöä. Siksi naiset ovat niin vaikeita, ei se johdu hormoneista.

 

<3 Lispetti

 160720111222

Nämä kengät Mies toi Lontoosta, koska saattoi piilotajunassaan ollut kuullut Brucen viestin?

 

 

 

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.