Maanantai 18.03.2019
Nimipäivät: Eetu, Edvard
Hämeenlinna
Pilvistä
3°C
Tuuli: 4 m/s P
 

Kulttuurikyttä katsastelee Hämeenlinnan kulttuuritarjontaa puhtaasti rusinat pullasta -periaatteella. Sattumalla, suhteilla ja omilla mieltymyksillä on oma vahva sijansa aihevalinnoissa. Kirjoittaja on toimittaja, jonka mielestä (Heikki Salon sanoin) lapsen tulis elääkseen päästä kerran sirkukseen.

Valtavasti Wallensköldiä

Yleisö

Tunnelma oli tiivis, kun odoteltiin Viggo Wallensköldin Variaatioita-näyttelyn avaussanoja.

Wexi

Ne tuli lausumaan Wexi Salmi. Salmi kertoi ostaneensa Wallensköldin Sienitieteilijä-kirjan kuvituksen, jotta hullu ja hauska sarja maalauksia pysyy yhtenäisenä kokonaisuutena. – Nyt se pysyykin, ikuisesti täällä Hämeenlinnan taidemuseossa. Vaikka tuleekin todennäköisesti matkailemaan ympäriinsä, viimeksi työt olivat Rauman taidemuseolla, hän kertoi.

Salmi kertoi kauppoja hierotun Ahven-ravintolassa. – Hinnastakin päästiin sopimukseen, myös pankinjohtaja oli ymmärtäväinen. Rahalla tuppaa olemaan sellainen vaikutus, se synnyttää luottamuksen. Niinpä meidän välille syntyi ystävyys, joka ei tarkoita sitä että tapaisimme usein. Taiteen kieli on sellainen, että sen kautta ymmärtää ja oppii paljon enemmän kuin puhumalla päivän juoruja keskenään.

Rintakuva

Wexi Salmi iloitsi siitä, että Engelin koko rakennus on nyt täynnä Wallensköldin rujoja, uljaita ja ihmeellisiä ihmisiä.

Erakko

Viggo Wallensköld kertoi näyttelyn pystyttämisen aikana museolla olleen mukava tunnelma. – Näyttely pohjautuu sellaiseen, mitä olen tehnyt pitkään. Olen tehnyt näitä omasta itsestäni, omasta mielikuvituksestani, Wallensköld kertoi.

Hallitsija

Hallitsija (oik.), nainen navasta ylöspäin ja mies siitä alaspäin, oli Helsingin Sanomien jutun pääkuvituksena. Wallensköld kertoi Hesarissa käsittelevänsä sukupuolta, sillä se ei ole selvä asia. Wallensköld haluaa, että katsoja joutuu miettimään omaa suhdettaan siihen.

Suku

Kuin vanhanaikaiseen valokuvaan asettautuneet sukulaiset tai perhe ovat lähellä toisiaan, mutta kasvottomina eivät ota kontaktia katsojaan. Yhtäaikaa pelottavaa ja lohdullista.

Hameenalta

Mikä tytön hameen alta pilkottaa? Asento on raskaana olevan naisen, mutta onko tyttö tunkenut päiväpeiton mekkonsa alle? Maalauksen nimi on Kirkko.

Opiskelijat

Neljän maalauksen sarja, Opiskelijat.

Mustat

Variaatioita on tulvillaan katsottavaa. Maalausten tunnelma on levollinen, näyttelystä jää päällimmäiseksi kokemus kauneudesta. Maalauksia katsoessaan voi kokea hämmentävän määrän tunteita pelosta ilostukseen.

Näyttely ei varmasti jätä kylmäksi ketään.

Pelto

Rujoja, uljaita, ihmeellisiä. Pelto ja The Club.

TaiteilijaViggo Wallensköld on syntynyt 1969 taiteilijaperheeseen. Hän asuu Tampereella vaimon ja kahden lapsen kanssa. Hänet valittiin vuonna 2005 vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Hänet on palkittu Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnolla 2002 ja viime vuonna William Thuring -pääpalkinnolla. Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyssä on useita töitä Ruotsissa, Edsvikin taidehallissa pidetystä näyttelystä.

Viggo Wallensköldin Variaatioita Hämeenlinnan taidemuseossa 4.5. saakka.

Susanna Mattila

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.