Lauantai 21.07.2018
Nimipäivät: Johanna, Hanna, Jenni, Hanne, Hannele
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
19°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Kulttuurikyttä katsastelee Hämeenlinnan kulttuuritarjontaa puhtaasti rusinat pullasta -periaatteella. Sattumalla, suhteilla ja omilla mieltymyksillä on oma vahva sijansa aihevalinnoissa. Kirjoittaja on toimittaja, jonka mielestä (Heikki Salon sanoin) lapsen tulis elääkseen päästä kerran sirkukseen.

Kehollisuuden äärellä

Polvet

Yksityiskohta teoksesta Hiljaa, paikoillaan 2013

Maria Laine aloittaa työskentelyn valokuvaamalla eläviä malleja. Mallilla on iso rooli siinä, että saadaan aikaiseksi läsnäolon tunne valokuvaan.

– Valokuvaaminen on kiinnostava hetki. Minulla on yleensä tarkat suunnitelmat, mitä haluan kuvata. Mutta usein valokuvaustilanteessa vasta löytyy se lopullinen aihe. Valokuva toimii luonnoksena maalaamiselle, joka on loputonta säätämistä värien ja valon kanssa.

Kaksi

Väliin jäävä tila, 2013 ja Painoton, 2013.

Marian töiden lähtökohta on usein jokin vaikeasti sanallistettava asia. Tai sitten maalauksessa voivat olla läsnä kaksi ääripäätä yhtä aikaa. Ne ovat pikkutarkast maalattuja tutkielmia kehollisuudesta.

Peite

Yksityiskohta teoksesta Peite, 2013.

Tunnelma ja valo ovat tärkeässä osassa. Valo antaa sisältöjä, tuo esiin ihmiskehoa. Kasvottomat henkilöt ovat enemmänkin ihmisen kuin jonkin tietyn henkilön kuvia.

– Mallini ovat olleet naisia, mutta nyt olen alkanut kuvata myös miehiä. En ajattele kuka mallina on ollut. Mallina on voinut olla nainen, vaikka lopputulos olisi jotenkin maskuliininen.

Jalkatumma

Yksityiskohta kuvaushetkellä vielä nimeämättömästä työstä, 2013.

Suurikokoisten töiden maalaaminen on pitkä prosessi. Vuoden mittaan Maria saattaa saada valmiiksi viitisen työtä. Galleria Koneessa esillä olevat työt ovat valmistuneet pääosin 2013.

Maria

Maria Laineen takana Olematta, 2013 ja Peite, 2013.

Galleria Koneen näyttely on Maria Laineelle ensimmäinen Hämeenlinnassa ja neljäs yksityisnäyttely. Vuonna 2008 Lahden Taideinstituutista kuvataiteilijaksi valmistunut Laine voitti Taidekeskus Salmelan nuorten kuvataidekilpailun vuonna 2010. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2008 Lahden Taideinstituutista (Amk).

Viitta

Toisaalla -näyttely on esillä Galleria Koneessa 8.2.–4.3.2014.

 Susanna Mattila

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.