Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
12°C
Tuuli: 1 m/s EL
 

Kulttuurikyttä katsastelee Hämeenlinnan kulttuuritarjontaa puhtaasti rusinat pullasta -periaatteella. Sattumalla, suhteilla ja omilla mieltymyksillä on oma vahva sijansa aihevalinnoissa. Kirjoittaja on toimittaja, jonka mielestä (Heikki Salon sanoin) lapsen tulis elääkseen päästä kerran sirkukseen.

Die Himmel rühmen…

KirkkoLammin keskiaikainen kivikirkko on seissyt paikallaan satoja vuosia. Lammilla tiedetään olleen kaksi puukirkkoa ennen tätä. Molemmat ovat tuhoutuneet, eikä niiden sijainnista ole säilynyt tietoja. Seurakunta saattaa olla yhtä vanha kuin Lammin hallintopitäjä, josta ensimmäinen maininta on vuodelta 1374.

OvetSisääntulo on aina yhtä sykähdyttävä hetki. Ovi on ahdas, ehkä siksi ettei paholainen pääsisi sisälle. Raamatussa lienee jossain myös maininta ahtaasta portista. Päätä tässä kohtaa notkistaa kuitenkin joka kerta, vaikka ei olisi kovin pitkäkään henkilö. Kun tämän oven avaa vielä avaimella, ja sulkee sen viimeisenä perässään, tuntee itsensä erityisen etuoikeutetuksi. Kiitolliseksi.

DuettoSillä kun itse olen ovea ollut avaamassa ja sulkemassa, on kirkossa laulettu siinä välissä. Edesmennyt opettajamme, professori Sona Ardontz tapasi sanoa: ”Your voice is a God given gift. Use it!” Eli äänesi on Jumalan lahja, käytä sitä. Sona Ardontz oli opettamassa meitä Lammin kirkossa syksyllä 2012 ja talvella 2013.

Viime lauantaina kahdeksan yhdistyksemme jäsentä oli mukana lauluharjoituksissa, joita Lammin seurakunnan luvalla saamme kirkossa järjestää.

SusannaMarkku Helko pianossa, sopraano Susanna Petrell laulaa Gonoud’n upean O Divine Redeemer. Kirkko on paitsi kaunis, myös erittäin hyvä paikka laulaa. Lammin lauluharjoituksiin on yleensä ollut tulijoita juuri tästä syystä.

MeitäKun laulajat harjoittelevat, on kirkossa aivan erinäköistä kuin jumalanpalveluksessa. Arja on piipahtanut sakastissa kahvikupillisella, Raija ja Päivi (istumassa) kuuntelevat kun Susanna laulaa. Laulunopettajamme Inari Gebhard ohjaa.

Martti

Martin vuoro laulaa. Beethovenin Jumalan kunnia luonnossa täyttää kirkon.

Eväät

Lammilaiseen tapaan kahvipöytä on runsas. Kahvia ja teetä jokainen saa käydä juomassa omassa tahdissaan. Yleensä ohjelmaan mahtuu yksi kunnon taukokin, jolloin on tilaisuus jutella kuulumisia. Sitä paitsi laulaminen tekee nälkäiseksi!

LammastenoviLammin kirkko tuhoutui Suomen sisällissodan aikana tulipalossa, jonka peräytyvät saksalaiset sytyttivät. Samalla kertaa paloi aika monta muutakin rakennusta Lammin kirkonkylästä. Ennen tulipaloa kirkossa oli puinen, koristeellinen tynnyriholvikatto ja lehterit. Kirkko rakennettiin uudelleen varsin nopeasti. Kirkko otettiin uudelleen käyttöön 1920. Sisäosat valettiin betonista ja koristeltiin runsaasti. Kirkon jälleenrakenuksen suunnitteli arkkitehti Usko Nyström. Seinä- ja kattomaalaukset suunnitteli ja osin myös maalasi Bruno Tuukkanen. Kuva asehuoneesta.

Jumalankaritsa

Kuorissa on teksti: Katso Jumalan Karitsa! Neljä hahmoa ovat neljä evankelistaa.

Alttarikaappi

Kolmiosaisen alttarikaapin veisti Ateneumin opettaja, itävaltalaissyntyinen Johan Friedl. Hänen käsissään syntyivät myös alttarin puiset koristeet, krusifiksi, seitsenhaaraiset kynttilänjalat ja saarnastuoli.

Parvi

Urut ovat Kangasalan urkutehtaan tuotantoa. Parven kaiteessa on vuosiluku 1444, vaikka nykyisin kirkon rakentamisajankohtana pidetään 1510-lukua. Lammin kirkko on omistettu Aleksandrian Pyhälle Katariinalle.

LaKkoIkkunaKuori-ikkuna on kaunis myös ulkopuolelta.

Bel Canton ystävät ry:n konsertti Musiikkia Marianpäivään 23.3.2014 klo 17 Lammin kirkossa. Inari Gebhardin oppilaat esittävät yksinlauluja. Pianistina Markku Helko. Konserttiin on vapaa pääsy. 10 euron ohjelmalehtisen ostamalla annat 10 euroa Yhteisvastuukeräykseen, jolla tuetaan tänä vuonna suomalaista saattohoitoa ja turvataan ihmisoikeuksia Guatemalassa. Tervetuloa!

Susanna Mattila

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.