Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 
kotikatu-blogi

Kotikatu-blogi on kantakaupungin kaupallinen näyteikkuna. Postauksissa on myös hämeenlinnalaisten yritysten ja palveluntarjoajien ostamaa sisältömarkkinointia.

Tunnetko Hämeenlinnan rakennukset?

Hämeenlinna syntyi 1639 linnan juurelle. Hämeenlnnan kaupunki oli vielä 1800-luvun lopulla pinta-alaltaan hyvinkin pieni. Kaupunkiin kuului keskustakorttelit ja Myllymäki. Ympärillä olivat Vanjan kunta ja Hämeenlinnan maalaiskunta. Kaupunginpuisto ja linna alueineen liitettiin Hämeenlinnan kaupunkiin vuonna 1897.

Rakennuksia on tuhoutunut tulipaloissa ja niitä on purettu eri vuosisadoilla ja -kymmenillä uusien rakennuksien tieltä.

Vuoden 1831 tulipalon jälkeen asemakaavaa päätettiin uudistaa. Engel piirsi Hämeenlinnaan ruutuasemakaavan ja toi empiren kaupunkiin. Engel suunnitteli Lääninhallituksen, Kaupunginsairaalan (terveyskeskus) ja Makasiinin (Hämeenlinnan Taidemuseo).

IMG_0209

Hämeenlinnasssa on säilynyt myös monia puuempirerakennuksia Pikkutorilla ja Saaristenkadun kulmassa.

Palanderin talo 1

Palanderin talo on yksi esimerkki hämeenlinnalaisesta uusrenesanssista. Uusrenesanssia seurasi nikkarityyli, jossa koristelu vietiin pitkälle hyvän ammattitaidon ja työkalujen kehityttyä.

skogster

Jugendia 1900-luvun alkupuolelta.

Raatihuoneella 1

Kanta-Hämeen kiinteistöliitto ja VOP järjestävät yhteistyössä luentosarjan Hämeenlinnan rakennuksista ja rakentamisesta. Tänään oli Raatihuoneen juhlasali täynnä kuulijoita. Seuraava luento on kahden viikon päästä. Rakentaminen jatkuu silloin kivitaloilla. Luvassa on kuvia, miltä kaupunki näytti sata vuotta sitten ja miltä se näyttää nyt.

Luennoitsijana tilaisuudessa on Liisa Koskelainen, joka on myös kirjoittanut kirjan ”Kaupunkikuvan kulisseissa – Hämeenlinnan seudun historia kiinteistöalan näkökulmasta”.

Kuvat on otettu esityksestä Raatihuoneella.

Ulla Heinonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.