Keskiviikko 20.06.2018
Nimipäivät: Into
Hämeenlinna
Melkein selkeää
11°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 
kotikatu-blogi

Kotikatu-blogi on kantakaupungin kaupallinen näyteikkuna. Postauksissa on myös hämeenlinnalaisten yritysten ja palveluntarjoajien ostamaa sisältömarkkinointia.

Remontti tulossa – muista suunnittelu ja luvat

Onko mielessä remontti? Keittiö kaipaa ehkä uutta ilmettä, olohuonekin vähintään uutta maalia, eikä se kylpyhuonekaan enää maailman modernein ole.
Sisustusarkkitehti Antero Niemelä muistuttaa, että kaikki alkaa suunnittelusta. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan lopputuloksen onnistuminen.

– Varsinkin, jos täytyy muuttaa huoneen käyttötarkoitusta tai joudutaan purkamaan rakenteita.
Niemelä on pitkän linjan sisustusarkkitehti, joka on erikoistunut korjausrakentamiseen. Ura alkoi Eero Raatikaisen arkkitehtitoimistossa. Hän on ollut mukana muun muassa Turun ja Olavin linnojen sekä useiden kirkkojen korjaussuunnitelmia piirtämässä.

Kun suunnitelmaa lähdetään tekemään, ensin kartoitetaan tarpeet, se mitä halutaan muuttaa. Niemelä muistuttaa, että vanhassa talossa seinien purkaminen ja ullakolle rakentaminen ei välttämättä ole kovin kustannustehokasta.
– Taloa voi yhtä hyvin jatkaa, eikä sen tarvitse näkyä erillisenä siipenä, hän muistuttaa.
Kun tarpeet on kartoitettu, tutkitaan minkälaiset muutokset rakennustekniikka sallii. Joskus on avattava seinää ja katsottava, mitä sieltä löytyy.

Niemelän mukaan ei kannata luottaa urakoitsijaan, joka katsomatta tietää mitä seinän välistä löytyy. Paras luottaa sellaiseen, joka lupaa purkaa ja katsoa.
– Piirustukset yleensä löytyvät talosta kuin talosta. Mutta etenkin vanhojen talojen kohdalla on voinut käydä niin, että rakennusporukka on päättänyt tehdä toisin.

Kun toiveet ja realiteetit on selvitetty, päästään laskemaan hintaa. Remontille on hyvä tehdä budjetti. Sitä laadittaessa on hyvä muistaa, ettei ihan pienellä summalla vielä tehdä kovinkaan isoja muutoksia.
Kun suunnittelussa on alusta asti mukana ammattilainen, tulevat ilmoitusta vaativat velvollisuudetkin hoidettua. Esimerkiksi kerrostaloasujan on tehtävä taloyhtiölle pienistäkin muutoksista ilmoitus, kuten vaikkapa lattiamateriaalien vaihdoista.

Niemelän ammattitaitoon kannattaa turvautua, kun mietitään esimerkiksi pintamateriaaleja, sähköpistokkeiden ja lamppujen paikkoja, kiinteiden kalusteiden kuten komeroiden paikkoja.
– Luotan siihen, että ihmiset osaavat itse valita sohvat ja muut irtokalusteet.

Antero Niemelä teki omassa kodissaan remontin. Tässä kuvia ennen ja jälkeen remontin.

KEITTIÖ

keittiö ennen

Keittiö ennen remonttia

Keittiö jälkeen

Keittöstä purettiin vanha kylmäkaappi, joka ulottui pylvääseen saakka. Näin saatiin aukko ruokatilaan valoisammaksi ja reilu neljä neliöä lisätilaa keittiöön.

Keittiö 2

Keittiön ruokapöytä on lähellä ikkunaa.

ETEINEN

Eteinen ennen

Eteinen ennen remonttia.

Aula

Verhot vaihdettiin alkuperäisiin viilukaappeihin. Katto on uusittu, vaihdettu väri valkoiseksi ja lisätty valaistusta runsaasti.

KYLPYHUONE

KPH ennen

Kylpyhuone ennen remonttia.

KPH jälkeen

Kylpyhuoneremontti oli vaativin toteutettava. Seiniltä purettiin paneelit ja lattia purettiin maahan saakka. Kaikki rakenteet tarkistettiin ja tehtiin uudestaan ajanmukaisesti, samalla uusittiin viemäreitä ja putkia. Kylpyhuoneen remontti rakenteineen ja vedeneristeisneen kannattaa dokumentoida kunnolla valokuvin ja selostein.

Kylpyhuone laatoitettiin kauttaaltaan ja kalusteet uusittiin.

Kun suunnittelet remonttia tai peruskorjausta, ota yhteys
http://www.ark-si-suunnittelu.fi/

Susanna Mattila

Blogipostaus on tehty yhteistyössä sisustusarkkitehti Antero Niemelän kanssa.

1 kommentti

  1. Antero Niemelä:

    Sisustusarkkitehti Antero Niemelä muistuttaa, että kaikki alkaa suunnittelusta. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan lopputuloksen onnistuminen.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.