Maanantai 25.06.2018
Nimipäivät: Uuno
Hämeenlinna
Pilvistä
16°C
Tuuli: 3 m/s PI
 
kotikatu-blogi

Kotikatu-blogi on kantakaupungin kaupallinen näyteikkuna. Postauksissa on myös hämeenlinnalaisten yritysten ja palveluntarjoajien ostamaa sisältömarkkinointia.

Raatihuoneen joulunodotus alkaa Metsän Menninkäisellä

TARINA JA TEEMA

”Aika kun on.
Valkean joulun varmasti saamme,
kun katamme sen valkoiseksi.
Astiat valkoiset ja tummat kuin talvinen yö,
kynttilät valkoiset kuin puhdas lumi.
Ja kaiken alle ruskeaa
ja jotakin vanhaa ja patinaa
ja jotakin uutta ja kiiltävää.

Uudennäköistä, tutuntuntuista,
aitoa joulun valkoista, punaista ja vihreää
aika kun on.”

Näin saa alkunsa Maunviljelijöiden Pirjo Päivärinnan jouluinen tarjoilu. Tunnelmalla, kattauksella ja ruualla on tarina.
Kävin Raatihuoneella kurkkaamassa, miten Pirjon mahtavat tarjoilut toteutetaan.

TUNNELMA

Joulutunnelmaa

Joulukuusi toivottaa tervetulleeksi.

Joulutunnelmaa 2

Orkideat ja kynttilät luovat tunnelmaa.

KATTAUS

kattaus

kattaus 4

Kattaus 2

Kattaus 3

Kattaus Raatihuoneen kellarissa. Valkoinen liina ja kynttilät tuovat valkean joulun, jossa liekki lämmittää ja metallit kimmeltävät. Tarjottimen ruskea on maa. Astiat ja tarjottava ruoka vievät joulun makuihin ja tunnelmiin. Sypressi on poimittu Sylvian joululaulusta: ”Miss sypressit tuoksuu nyt talvellakin…” Astioina ovat Iittalan klassikot ja Aalto-teema. Aalto-teema alkaa jäisellä vedellä, jossa on punaisia karpaloita ja teema jatkuu läpi aterian.

TERVETULOA

Glögi

Lämmin Metsän Menninkäis-juoma. Persoonallisen joulujuoman tai glögin saa sekoittamalla glögiin esimerkiksi katajan havuja, katajanmarjoja, kuusenhavuja tai muuta jouluun sopivaa. Näitä keitetään hetki, siivilöidään juoma ja lisätään terästys. Koristeeksi esim. pieni katajanoksa.

JOULUNODOTUKSEN ALKUUN PUNAISTA, VIHREÄÄ JA VALKOISTA

Ensimmäinen makupolku vie puutarhan makuihin

Punajuuri ja aura

Paahdetut punajuuret, pinjansiemenet ja aurajuusto voidaan laittaa valmiiksi lautaselle ennen vieraiden tuloa.

Leivät aalto

Aalto-leivät lämmitetään juuri ennen tarjoilua.

Liekitys

Punajuuret, siemenet ja juusto liekitetään.

Punajuuri-aurajuustocarpaccio

Salaatti, kastike ja leipä asetellaan punajuurien ja aurajuuston päälle. Punajuuri-aurajuusto-carpaccio ja paahdettu leipä ovat valmiita tarjoiltaviksi.

Jos ruokailijoita on monta, voi samoista aineksista voi tehdä valmiin salaatin tarjoiluvatiin. Salaatissa on runsaasti erilaisia makuja ja vivahteita sen lisäksi, että punajuuren ja aurajuuston liitto on lyömätön.

Toinen makupolku vie peltojen makuihin

Voipallo

Toinen makupolku on punajuuri-maa-artisokkakeitto ja joululeipänen. Ne tarjoillaan mustista Teema-astioista. Jääkaappiin on tehty valmiiksi pieniä voipalloja, jotka asetellaan leivän päällä olevalle veitselle kaniisti.

Punajuuri-maa-artisokkakeitto

Punaisen keiton saa helpoiten kaadettua kannusta lautaselle. Näin keiton tarjoilu onnistuu myös pöydässä.

Maitovaahto keiton päälle

Keiton päälle tehdään kaunis maitovaahtohuntu. Parhaiten maitovaahto onnistuu rasvattomasta maidosta. Tämä keitto on pehmeän makeaa, täydellistä.

Pirjo Päivärinta käyttää keittiössään mausteina ainoastaan mustapippuria, valkopippuria, sipulia ja merisuolaa. Mesrisuola tuo raaka-aineiden maut hyvin esiin. Mihinkään ruokiin ei lisätä valmiita mausteliemiä eikä fondeja.

valkoviini

Molemmille alkuruuille sopii Tarapaca Savignon Blanc – Chardonnay. Etenkin carpaccion kanssa syntyy hienoja uusia makuja. Keitto on niin täydellistä, että viinin maistelu jää toissijaiseksi.

VÄRITEEMA JATKUU PÄÄRUUASSA

Kolmas makupolku vie laidunmaiden makuihin

Herefordin sisäfile

Pääruuaksi tarjoillaan pistaasipähkinällä kuorrutettua luomu Herefordin sisäfilettä, juuriselleripyrettä ja suokarpalokastiketta.

File paistetaan ensin pannulla kokonaisena voissa ja valkosipulissa. Sitten se laitetaan uuniin ja se on sopivan kypsää ja punaista kun sisälämpötila on 56 astetta. Sitten se kuorrutetaan pistaasipähkinällä.

Kun haluat murean fileen, kannattaa se raakakypsentää omassa jääkaapissa. Fileen raakakypsennys voidaan tehdä omassa jääkaapissa niin, että lämpötila on 2 astetta (huom! tämä on tärkeää) ja kokonainen file on pakattu vacumiin. Kypsennysaika on kolme viikkoa. Kaupat eivät juuri raakakypsennä fileitä, sillä kolmen viikon säilytysaika tulee kalliiksi.

Juuriselleripyre ja file sopivat mainiosti yhteen ja karpalokastike kruunaa kokonaisuuden.

Punaviinit

Murean Herefordin seuraksi sopii sekä Caballero de la cepa Cabernet Savignon että Barone Montelto Merlot. Cabernet on hiukan tiukempi ja ryhdikkäämpi, mutta Merlotin pehmeys ja pieni makeus sopii mielestäni vielä paremmin etenkin juuriselleripyreen kanssa.

HUIPENNUKSEKSI KULTAA JA PUNAISTA

Mustamarja-aroniahyytelöä

Sokerikoriste

Jälkiruoka valmiina

Aalto-teema jatkuu kattauksessa jälkiruokaan saakka. Maljan pohjalle on laitettu kullankeltaista suomuurainkeittoa, päälle pallo punasta mustamarja-aroniahyytelöä ja vielä reilu sokerikoriste. kaunista ja raikasta!

Joulunodotuksen tunnelma syntyi koristelulla, kattauksella ja tarinalla, jossa paikallisten ruokien maut, muodot ja värit muodostivat herkullisen kokonaisuuden. Nautintoja kaikille aisteille!

Ulla Heinonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.