Maanantai 25.06.2018
Nimipäivät: Uuno
Hämeenlinna
Pilvistä
16°C
Tuuli: 3 m/s PI
 
kotikatu-blogi

Kotikatu-blogi on kantakaupungin kaupallinen näyteikkuna. Postauksissa on myös hämeenlinnalaisten yritysten ja palveluntarjoajien ostamaa sisältömarkkinointia.

Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinto Eräs Teatterille

Eräs Teatteri pokkasi tänään Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinnon. Eräs Teatteri on harrastajateatteri, joka tekee ainakin yhden ensi-illan vuodessa. Se on tehnyt monipuolista yhteistyötä eri tahojen kanssa ja vaikuttanut positiivisesti kaupungin kulttuuri- ja teatterielämään monen vuoden ajan.

Eräs Teatteri onnistuu aina löytämään hyviä käsikirjoituksia ja tekemään niistä itselleen sopivia esityksiä. Eräällä on ihan oma tapansa tuoda esitykset näyttämölle juuri sopivasti tyylitellen. Ja yleisö tykkää.

Eräs Teatteri syntyi Minitetatterin eteisessä

Eräs Teatteri on hämeenlinnalainen harrastajateatteri, jonka syntytarina alkaa 1990-luvun lopulla Miniteatterin eteisaulasta. Joukko vanhempia odotteli lapsiaan hauskoilta kuulostavista näytelmäharjoituksista, ja silloin syntyi innostus ja idea: perustetaan aikuisille oma teatteriryhmä. Toiminta alkoi leikkimielisesti v. 1999 ja virallisesti Eräs Teatteriyhdistys ry. perustettiin kevättalvella 2000.

Keinukalliolla

Ryhmällä ei ollut omia tiloja: ensimmäistä esitystä (Krister Kihlmanin Casablancan koirat) harjoiteltiin eri paikoissa, kodeissa ja työpaikan tiloissa. Alusta asti oli selvää, että kaikki teatterityöhön liittyvä tehdään omin voimin: lavastus, puvustus, kampaukset, meikkaus, markkinointi, lipunmyynti, rahoituksen etsiminen, ohjaaminen, näytteleminen, siivoaminen, valot, äänet, kahvio, tiedotus, julisteet, käsiohjelmat. Innostus oli kova ja kukin ”eräs” pääsi käyttämään omimpia taitojaan ja opettelemaan uutta. Esityspaikaksi löytyi Keinukallion vanha tanssilava, jonne rakennettiin nouseva katsomo lavalle ja näyttämönä oli lavastein rajattu sali. Esityksiä oli muutama. Esityskauden jälkeen kaikki piti purkaa pois. Syksyllä 2001 saatiin jatkaa Keinukalliolla, katsomo rakennettiin uudelleen salin puolelle ja sitä laajennettiin, ja lavasteet rakennettiin salin toiseen reunaan. Toinen näytelmä oli Oscar Wilden Sulhaseni Ernest.

Casablancan koirat

Casablancan koirat 2000. Kuvassa Kauko Räikkönen, Terttu Sarva ja Harri Laine.

Sulhaseni Ernst

Sulhaseni Ernst 2001. Kuvassa istumassa Kati Keskinen, Terttu Sarva, Riitta Hietanen ja Harri Laine sekä takana Liisa Virtanen, Harri Jokinen, Kari Salmenoja, Jorma Virtanen, Eero Mäki, Heikki Myllyntausta, Hannele Myllyntausta, Marja Räikkönen, Kauko Räikkönen, Arja Salmenoja, Pia Saarman, Sisko Mäki ja Ritva Leena Jokinen

Omiin tiloihin

Sitten Keinukallion tanssilava purettiin ja alkoi uuden, vain omaan käyttöön tarkoitetun teatteritilan etsiminen. Se löytyi silloisen Valtion Pukutehtaan kellarista, osoitteesta Aulangontie 1. Yhdistyksen jäsenet sitoutuivat maksamaan vuokran yhteisvoimin, mikäli teatteriesityksillä sitä ei pystyttäisi kattamaan. Alkoivat valtaisat siivous-, purku- ja rakennustalkoot.

Kotimaisia kantaesityksiä

Uuden näytelmän harjoitukset alkoivat jo keväällä 2002 Tallinnassa peruukkien ostosreissulla. Oman tilan ensimmäiseksi näytelmäksi haluttiin sellainen, jossa olisi rooleja riittävästi kaikille lavalle haluajille. Ohjaajakolmikko Marja Räikkönen – Hannele Myllyntausta – Liisa Virtanen sekä Riitta Hietanen valitsivat esitettäväksi Mika Waltarin ja Armas J. Pullan näytelmän Isänmaan parhaat. Myöhemmin paljastui, ettei näytelmää ollut koskaan ennen esitetty – se oli aikoinaan hautautunut Kansallisteatterin varastoihin ja unohtunut. Siksi Mika Waltari -seura ja Armas J. Pulla -seura olivat hyvin kiinnostuneita ja innostuneita näytelmän löytymisestä ja lavalle tuomisesta. Jopa niin, että Armas J. Pullan jälkeläiset kutsuivat Eräs Teatterin Olkkalan kartanoon esiintymään ja seuran puheenjohtaja Panu Rajala kirjoitti myönteisesti tästä kulttuuriteosta.
Toinen kotimainen kantaesitys perustui hämeenlinnalaisen Helena Laineen lastenkirjaan ”Kuopan kylän kakarat”, joka kertoo paikallisten lasten touhuista 1930-luvulla. Tätinsä kirjoittamasta ja tyttärensä Ansu Laineen dramatisoimasta tekstistä innostunut erästeatterilainen Harri Laine ohjasi tämän lasten näytelmän, jossa oli näyttelijöinä mukana myös runsaasti lapsia ja nuoria. Myös katsomossa oli monenikäisiä lapsia – vanhimmat taisivat elää uudelleen omaa 30-luvun lapsuuttaan.

Isänmaan parhaat

Isänmaan parhaat 2002. Kuvassa Harri Jokinen, Jorma Virtanen, Terttu Sarva ja Kauko Räikkönen.

Kuopan kylän kakarat

Kuopan kylän kakarat 2006. Kuvassa Ritva Leena Jokinen, Riku Laine, Pia Saarman, Liisi Räikkönen, Ansu Laine, Riitta Hietanen, Maija Saarman ja Kari Salmenoja.

Teatteria lapsille

Eräs Teatterissa oli alusta pitäen haaveena ja tavoitteena tarjota esityksiä myös lapsille ja koululaisille. Kun saatiin tarpeeksi harjoitusta näytelmien tekemisestä, uskaltauduttiin lopulta sen vaativimmankin yleisön eteen. Keväällä 2005 lavan valtasi satumaailma ja näytelmä ”Amelei, majava ja kuningas katolla”. Lastennäytelmiin on aina otettu mukaan myös näyttelijöiksi lapsia ja nuoria – Eräitten omia, heidän kavereitaan, tuttuja oppilaita tai ihan vain jotain kautta teatterille löytäneitä. Muita Eräs Teatterin lastennäytelmiä: Kuopan kylän kakarat (2006), Pinokkio (2011) ja Kymmenen tikkua laudalla (2013). Pinokkio –näytelmästä järjestettiin lisänäytöksiä Hippalot-festivaaleille kesällä 2011. Myös nuorisoryhmä Kiss, joka esitti oman dramatisointinsa Tomi Kontion teoksesta ”Keväällä isä sai siivet”(v. 2003 ennen kuin näytelmä ns. kantaesitettiin Kansallisteatterissa), koostui pääosin Eräitten lapsista ja heidän ystävistään, vain ohjaaja tuli ulkopuolelta.

Pinokkio

Pinokkio 2011. Kuvassa Anne Valjakka, Laura Huovinen ja Harri Laine.

Kouluttautumista

Rakkaus teatteriin ja into tehdä kantavat pitkälle, mutta jossain vaiheessa tulee halu kouluttautua, oppia lisää. Yksittäiset Eräät ovat opiskelleet mm. Teatterikorkeakoulun kursseilla, teatteritaiteen perusopinnoissa tai moninaisilla lyhytkursseilla vapaa-aikanaan. Myös yhteisiä koulutuksia Eräs Teatterilla on järjestetty, mm. äänenkäytön teemapäivä.

Eräs Teatterin 10-vuotisjuhlaseminaari oli avoin kaikille seutukunnan harrastajateatterilaisille. Seminaarissa tarjottiin kolme erilaista työpajaa, joita vetivät teatterialan ammattilaiset. Seminaarissa myös viriteltiin yhteistoiminnan kuvioita harrastajien kesken niin koulutusten, tilojen kuin tieto-taidon vaihtamiseksi. Suurin este laajemmalle yhteistyölle lienee se, että Eräs Teatteri on ainoa talvisaikaan toimiva, muiden esityskaudet painottuvat kesään. Viimeisin koulutus oli kevään 2013 improvisaatiokurssi, jota veti näyttelijä Sauli Suonpää.
Yhteistyö ammattiteattereiden kanssa

Yhteistyötä monella tahola

Tärkeä yhteistyökumppani on ollut Hämeenlinnan Teatteri, josta on saatu apua niin tekniikkaan kuin puvustukseen ja lavastukseenkin, materiana, neuvoina ja henkisenä tukena. Hämeenlinnan Teatterin näyttelijä Henna-Maija Alitalo vieraili ohjaajana näytelmässä Tirektiivi (2009). Hämeenlinnan kesäteatteri on myös tärkeä yhteistyökumppani. Liikenteenohjaus ja makkaranmyynti Kaupunginpuistossa kesäisin, kun Eräs Teatterilla ei ole omia esityksiä, on me-henkeä kohottavaa talkootyötä ja kartuttaa vuokranmaksukassaa. Myös tarpeistoa on saatu lainata kesäteatterilta.

Tirektiivi

Tirektiivi 2009. Kuvassa Kauko Räikkönen, Tapio Hurri, Hannele Myllyntausta, Harri Jokinen, Harri Laine, Eero Mäki ja Pia Saarman.

Eräs Teatterilla on ollut yhteistyötä myös Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanssa ainakin vuodesta 2009. Seurakunnan järjestämissä 75-vuotisjuhlissa (kolmesti vuodessa) ja 60-vuotisjuhlissa (kerran vuodessa) on pääohjelmana Eräs Teatterin tuottamaa näytelmällinen esitys. Seurakunnan perheneuvonnan järjestämässä Rakkausillassa (2010) oli runo-lauluesitys yhdessä muusikko Jukka Salmisen kanssa. Erilaisia runoesityksiä on tuotettu yhteistyössä lauluyhtye Olennaisen kanssa (”Yösijaa ei saa joka sanoo”, 2007 ja ”Seinään on kirjoitettu”, 2012) sekä blues-band Pertti Puusaaren kanssa (”Eräitten miesten blues”, 2013).

Yhteistyötahoja kasvattaa myös tilojen vuokraaminen ulkopuolelta tuleville esiintyjille, kuten lausujille, tanssijoille ja muusikoille – tietenkin oman harjoitus- ja esityskalenterimme suomissa rajoissa.

Naapurikiinteistössä toimivan Luotsi-säätiön kanssa tiloja lainataan puolin ja toisin. Teatterin pukuvuokraamon siirryttyä Luotsin hoitoon on yhteistyö vain lisääntynyt.

Hämeenlinnan kaupungin organisoimaan aluetoimintaan on osallistuttu Itäisten alueiden toimijoiden kanssa.

Kasvua ja osaamista

Eräs Teatteri on melko pieni yhteisö, jossa kuitenkin on varsin monialaista osaamista. Alussa meitä oli alle 20, nyt yli 30. Eräisiin liitytään vain toimimalla, tuomalla uutta osaamista Eräälle. Uusia jäseniä on saatu mm. kahviossa toimineista, tekniikassa harjoitelleista tai lavastuksen rakentamisessa avustaneista.

Erityistä iloa ja eloisuutta teatterille on tuonut seuraava sukupolvi: lapset, joita aikoinaan kuljetettiin Miniteatterin harjoituksiin, toimivat nyt aikuisina vanhempiensa kanssa Eräs Teatterissa.

Jokainen näytelmä tai muu esitys on aikaa ja vaivaa vaativa voimannäyte. Työpäivän jälkeen kolme kertaa viikossa illan uhraaminen harjoituksille palkitaan esityksissä: yleisö täyttää Eräs-katsomon aina uudelleen. Tämän syksyn täyttöaste on n. 95 %.

Edellämainittujen näytelmien lisäksi on joka vuosi valmistunut ainakin yksi ensi-ilta. Muistatko näitä?

Maribel ja omituinen perhe

Maribel ja omituinen perhe 2003. Kuvassa Ritva Leena Jokinen, Liisa Virtanen, Pia Saarman ja Jorma Virtanen.

Terveydeksi

Terveydeksi 2004. Kuvassa Pia Saarman, Harri Laine ja Harri Jokinen.

Lily Piper

Lily Piper 2005. Kuvassa Harri Laine, Harri Jokinen ja Jorma Virtanen.

Arsenukkia ja vanhoja pitsejä

Arsenikkia ja vanhoja pitsejä 2006. Kuvassa Kari Salmenoja, Hannele Myllyntausta, Pia Saarman ja Riitta Hietanen.

Päivällisvieras

Päivällisvieras 2007. Kuvassa Kari Salmenoja.

Kunnon komedia

Miehen malli ja Kunnon komedia (kuvassa) 2008. Kuvassa Pirjo Valokorpi, Kauko Räikkönen, Harri Jokinen, Riitta Hietanen ja Kari Salmenoja.

Pääsiäinen on peruttu

Pääsiäinen on peruttu 2009. Kuvassa Jorma Virtanen, Liisa Virtanen, Riku Laine ja Hannele Myllyntausta.

Luulosairas

Luulosairas 2010. Kuvassa Riitta Hietanen, Kari Salmenoja, Harri Jokinen, Jorma Virtanen, Eero Mäki, Ritva Leena Jokinen ja Anne Valjakka.

Kaikki vorot eivät tule varkaisiin

Kaikki vorot eivät tule varkaisiin 2012. Kuvassa Harri Laine, Ritva Leena Jokinen, Harri Jokinen.

Maalarailla ei ole muistoja 2012

Maalareilla ei ole muistoja 2012. Kuvassa Sauli Sipponen, Tapio Hurri ja Kauko Räikkönen.

kaikkihan me onnumme 2012

Kaikkihan me onnumme 2012. Kuvassa Teija Laitila, Jorma Virtanen, Kari Salmenoja, Riitta Hietanen, Hannele Myllyntausta.

Kuin tuhka tuuleen 2013

Kuin tuhka tuuleen 2013. Kuvassa Tapio Hurri, Raimo Leppänen ja Pia Saarman

”Kuin tuhka tuuleen” -näytelmän on jo nähnyt yli 1000 katsojaa. Edessä on vielä yli 10 esitystä ennen hiihtolomaa.

Tiedot Liisa Virtanen, Eräs Teatteri
Kuvat Eräs Teatteri

Ulla Heinonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.