Sunnuntai 20.05.2018
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli
Hämeenlinna
Selkeää
19°C
Tuuli: 6 m/s LEL
 
kotikatu-blogi

Kotikatu-blogi on kantakaupungin kaupallinen näyteikkuna. Postauksissa on myös hämeenlinnalaisten yritysten ja palveluntarjoajien ostamaa sisältömarkkinointia.

Blinit maistuvat talvella – kokeile vaikka!

Ulkona paukkuu pakkanen. Työpaikalla on viileää, samoin kotona. Kävin siis lämmittelemässä – Piparkakkutalon keittiössä.

Siellä oli lämmin tunnelma, kun kävin kyselemässä ohjeita blinien valmistamiseen.

blinijuuri

Blinin juuri valmistetaan maidosta, hiivasta, tattarijauhosta, sokerista ja suolasta. Tattarijauhopussin kyljestä löytyy valmistusohje. Jokaisella tekijällä on varmasti omat salaisuutensa tämän herkun valmistamiseen.

Juurta käytetään vuorokausi. Kannattaa valita reilunkokoinen astia, sillä juuri käy voimallisesti. Anna juuren olla huoneen lämmössä ensin 4-5 tuntia ja sitten voit laittaa sen yöksi jääkaappiin.

Juuri kannattaa sekoittaa sähkövatkaimella, jotta paksu seos saadaan hyvin sekaisin.

tarvikkeet 2

Juuresta tehdään taikinaa lisäämällä siihen olutta, munia, jauhoja ja valkuaisvaahto. Jauhoiksi voidaan valita tattarijauhot tai ne voidaan vaihtaa vehnäjauhoihin, jolloin blineistä tulee hiukan miedomman makuisia. Jos haluaa tehdä gluteenittomia blinejä, on ne valmistettava kokonaan tattarijauhoista ja nesteenä käytetään vichyä.

valkuaisvaahto 3

Valkuaisvaahto kannattaa tehdä valmiiksi ennen kuin alkaa sekoittaa taikinaa.

sekoita munat juureen 5

Lisää kananmunat.

sekoita olut juureen 6

Lisää olut. Suomalainen, vaalea peruslager käy hyvin. Prosentit eivät paranna blinin makua eli ykkönen riittää. Nesteet kannattaa lisätä taikinaan ensin, sillä jauhojen määrällä voi sitten säännellä taikinan paksuutta.

lisää jauhot 6

Lisää jauhot. Piparkakkutalossa käytettiin siis vehnäjauhoja. Sekoita hyvin.

nostele valkuaisvaahto 8

Lisää valkuaisvaahto varovasti nostellen. Valkuaisvaahto antaa blineille niiden kuohkeuden.

taikina on valmis 9

Valmis taikina säilyy jääkaapissa kaksikin päivää. Jos sitä säilyttää useamman päivän, se happenee ja valkuaiset laskeutuvat ja kuohkeus häviää.

valurautaiset blinipannut

Valurautaiset blinipannut. pannuja on saatavana kahvalla tai ilman. Kahvallista on helpompi käsitellä. Voit hyvin käyttää myös valurautaista lettupannua, jolla saa samanaikaisesti pastettua monta pientä bliniä.

vlinipannujen lämmitys 11

Blinien paistamisen yksi juju on pannun lämpötila. Ensin pannu lämmitetään aivan kuumaksi ja sitten blinin annetaan kypsyä alhaisemmassa lämpötilassa. Eli kannattaa säätää toinen levy 6:eenn ja toinen 1-2:een. Blini palaa helposti pinnasta, jos sitä paistaa kovalla lämmöllä koko ajan. Ravintolan keittiössä käytetään kattilavahtia (musta rautaverkko) lämpötilan alentamiseen.

kirkastettua voita pannulle 12

Blinien paistamisessa käytetään kirkastettua voita. Kirkastetun voin valmistat kätevästi näin: Sulata mikrossa yksi paketti voita. Anna sen hetki olla, jotta hera laskeutuu. Kuori kirkas osa kauhalla astaiaan. Pohjalle jäävä hera on maitomaista ja voin suola jää heraan. Käytettävä kirkastettu voi on siten lähes suolatonta. Kirkastetun voin valmistamiseen löytyy lisää ohjeita netistä.

Laita kirkastettua voita blinipannun pohjalle reilusti, niin että pohja peittyy.

taikina pannulle 12

Kaada taikinaa pannuun. Jos paistat blinipannulla, älä täytä pannua ääriä myöten, sillä taikina paisuu pannulla. Samaa varovaisuutta kannattaa noudattaa myös lettupannulla.

Kääntövalmis blini 13

Tältä näyttää blini kun se on kääntövalmis. Kokeile, että blini irtoaa reunasta ja on keskeltäkin sen verran kypsä, että kääntäminen onnistuu.

Blini on käännetty 13

Blini on käännetty ja kauniin ruskea.

Lisää voita 14

Lisää kirkastettua voita blinin päälle. Ole tarkkana, että voi ei roisku levylle, sillä se syttyy helposti palamaan.

Blini on paitettu 14

Valmiin blinin pinta on keskeltä pitsimäinen.

Pyöräytä mäti

Pyöräytä kaniit, munanmuotoiset nokareet smetanaa ja mätiä lautaselle. Nämä kauniit muodot saa tehtyä lusikoilla. Jos se tuntuu haastavalta, voi smetanan vaikka pursottaa kauniiksi ruusukkeeksi lautaselle.

Asettele punasipuli 17

Ja punasipuli. Voit myös laittaa kaikki lisukkeet erillisiin pieniin kulhoihin lautaselle tai sitten suurempiin kulhoihin pöytään, josta kaikki voivat ottaa itse haluamansa lisukkeet. Hyviä lisukkeita mädille ovat metsäsienipikkelsi, graavilohitartar, siianmäti, mateenmäti, kirjolohenmäti ja savuporo-omenasellerisalaatti. Ja vielä suolakurkut ja hunaja. Näitä tarjoillaan Piparkakkutalossa blinien kanssa, mutta voit hyvin keksiä omia lempiyhdistelmiäsi.

IMG_8134

Sitten salin puolelle.

W rieslieng

Juomaksi blinin kanssa sopii kuohari tai shampanja. Niiden hapokkuus ja kuplat ovat hyvä vastapaino rasvaiselle blinille. Valkoviineistä hyvä vaihtoehto on esim. Wolfberger, jossa on kolmeä rypälettä: risling, muscat ja pinot gris. Risling on perinteinen ja hyvä valkoviinirypäle blineille. Olut ja snapsi kuuluvat myös blinipöytään. Alkoholittomana vaihtoehtona kupliva vichy.

shampanjaa 18

Valitsin shampanjan. Vaikka ”Keltainen leski” onkin kuiva, se ei ole liian hapokas makeammankaan shampanjan, kuoharin tai valkoviinin ystävälle.

Blni 18

Asiakas odottaa blinejä, ei päinvastoin. Blinit tarjoillaan aina suoraan pannulta, jotta kuohkeus säilyy. Lautasen viereen tuodaan vielä kauniissa tarjoiluastiassa lisää kirkastetua voita…

Blini syötäväksi 18

Blini näyttää tältä. Kuoressa on peni rapsakkuus ja sisältä se on kuohkea. Blini on siis pehmennetty tuolla kirkastetulla voilla, jotta siitä ei tulisi täysin rapeaa. Hyvältä maistui ja shampanja oli loistava valinta.

Matti 20

Kiitokset näistä opeista ja vinkeistä Piparkakkutalon Matti Saariselle.

Sitten vaan blinejä tekemään tai Piparkakkutalon Bliniviikoille http://www.ravintolapiparkakkutalo.fi/uploads/pdf/alacarte_talvi2013.pdf

Ja jos venäläinen ruoka maistuu enemmänkin,
kannattaa viikonlopuksi varata pöytä Piparkakkutalon Pietarilaisiin pitoihin http://www.ravintolapiparkakkutalo.fi/uploads/images/Pietarilaiset%20Pidot%202014_menu.pdf

Ulla Heinonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.