Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Opiskelijoiden ruoskinta jatkuu

Hesarin laadukkaalla mielipidesivulla on keskusteltu opintotuesta. Kelan pääsuunnittelija tulkinnat (HS 21.8) opintotuesta ovat hämmentäviä. Ne kertovat, että arkisessa elämässä asiat ovat aivan kovin toisin kuin suunnittelijoiden työhuoneissa.

Kelan ääntä käyttävän mukaan tulorajat eivät rankaise ahkeruudesta. Totta kai rankaisevat! Jos opiskelija ahkeroi liikaa töissä tai omassa yrityksessään, tuki voidaan vetää häneltä kokonaan pois. Mitä muuta tämä on kuin ruoskan heiluttamista?

Opintotuki ei ole palkkio opintosuorituksesta, Kela väittää. Tuki onkin sosiaaliturvaa, jonka “tarkoitus on mahdollistaa varattomien päätoiminen opiskelu”.

Minusta tuki on palkkio opiskelusta, työstä. Tästä kertoo jo se, että opiskelujen pitää edetä, muuten tuen maksu katkeaa.

Miten tarkoitus sosiaaliturvasta vesittyisi, jos opiskelijan tulojen kyttääminen loppuisi? Opiskelijoiden sosiaalinen asemahan paranisi, koska heidän ei tarvitsisi tulorajojen ylittymisen takia kieltäytyä työnteosta.

Opiskelijaa rangaistaan, kukaan ei kiellä normi-ihmistä tekemästä kahta tai useampaa työtä. Opiskelijaa perusoikeus ei koske.

Varmasti tukea menisi jopa muutamalle rikkaalle opiskelijalle, jos tulorajoista luovuttaisiin. Onko säännöt pitänyt laatia hyvin pienen vähemmistön hyötymisen estämiseksi? Kun tienaa, maksaa myös veroa, mikä hyödyttää yhteiskuntaa.

Yhteiskunnan täytyy kannustaa myös opiskelijoita ahkeroimaan niin opinnoissa kuin työmarkkinoilla, palkansaajina ja yrittäjinä. Nykyisen systeemin henki on tämä: opiskelija ei saa eikä hänen kannata tehdä liikaa työtä.

Tulorajojen poistaminen kuuluu poliitikoille, selittely Kelalle. Eduskunnan olisi aika herätä.

Mitäpä jos Kela lähtisi siitä, että asiakas on oikeassa. Tehköön Kela
tutkimuksen, jossa selvitetään pitävätkö kansalaiset opintotukea sosiaaliturvana vai yhteiskunnan opiskelijalle maksamana palkkana.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.